- Tvunget til å drikke uran

Foto: THOMAS COEX (AFP)

Israel har eksperimentert på ansatte ved kjernereaktoren Dimona.

17.08.09 17:25

Flere ansatte ved den israelske kjernereaktoren Dimona skal frivillig ha drukket uran i 1998 som et ledd av et eksperiment, ifølge et søksmål fremmet av en tidligere ansatt i den israelske byen Be'er Sheva, melder Haaretz.

Eksperimentet ble gjennomført uten skriftlig samtykke fra de ansatte, og uten at de ansatte ble advart mot farene om bivirkninger, ifølge søksmålet. Dette strider mot Helsingfors-erklæringens etiske regler for medisinske eksperimenter med mennesker.

- Truet med sparken
Den israelske atomenergikommisjonen opplyser i en uttalelse at Dimona har helse og sikkerhet for sine ansatte som høyeste prioritet. Men Julius Malick, som står bak søksmålet, hevder han ble tvunget til å drikke uran og at den tidligere Dimona-direktøren Yitzhak Gurevich truet ham med sparken dersom han ikke deltok på eksperimentet.

De fem ansatte som deltok på eksperiment, ble gitt drue- og grapefruktjuice blandet sammen med små mengder uran. Deretter måtte de avgi en urinprøve som ble analysert for å fastslå hvordan uranet ble utskilt i kroppen og i urinen.

I tillegg opplyser atomenergikommisjonen at mengden de ansatte fikk i seg tilsvarer like mye uran som innbyggerne i Be'er Sheva får i seg ved å drikke vanlig springvann i løpet av en måned. De ansatte skal ha fått i seg 100 mikrogram med uran på deling, ifølge avisen.

Ubetydelige mengder
Professor i kjernekjemi ved Universitetet i Oslo, Per Hoff, sier at dette er ubetydelige mengder og ikke utgjør noen strålingsfare for forsøkspersonene.

- Radioaktivitetsinnholdet betyr ikke noe, men den kjemiske toksisiteten har jeg ikke noe greie på. Jeg har regnet litt på det og kommet fram til at det er to becquerel med stråling fra Uran 238 og Uran 234 pluss litt betastråling i 100 mikrogram. Det er riktignok alfastråling, men vi får inn en del alfastråling via en del andre kilder uansett. Hvis man spiser reinsdyrkjøtt vil man få inn Bly-210 og det gir litt bidrag til alfastråling, sier Hoff til Nettavisen.

Krever kompensasjon
Malick krever nå en kompensasjon på 1,8 millioner israelsk shekel fra Dimona, noe som utgjør i underkant av tre millioner kroner. Ifølge søksmålet ble Malick bedt om å delta på eksperimentet sammen med fire andre ansatte.

Malick hevder selv at han har blitt ansett som en bråkmaker ved Dimona-kjernereaktoren fordi han en rekke ganger satte spørsmålstegn ved sikkerheten for de ansatte. Han har tidligere sendt en skriftlig klage på at de ansatte ikke får tilstrekkelig legebehandling etter å ha kommet i kontakt med uran.

Malick jobbet som kjemiker ved kjernereaktoren i 15 år før han pensjonerte seg i 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag