RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Typisk imperialistisk retorikk

Aslak Sira Myhre
Aslak Sira Myhre Foto: Terje Bendiksby /Saul Loeb (SCANPIX/Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Både USA, Russland og Storbritannia invaderte Afghanistan. Det var ikke fordi kvinnene gikk i slør.

Aslak Sira Myhre ble ikke overbevist av fredsprisvinner Barack Obamas tale i Oslo rådhus.

- Han er en ærlig kar. Det skal han ha. Men han viste med talen hvorfor han ikke skulle hatt fredsprisen, sier fredsaktivist Aslak Sira Myhre etter å ha hørt talen til Barack Obama i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

I talen forsvarte Barack Obama hvorfor krig noen ganger er nødvendig for å oppnå fred. Obama sa blant annet at «ondskap eksisterer i verden (...) en ubevæpnet bevegelse hadde ikke stoppet Hitler, og Al-Qaida kan ikke stoppes uten makt».

Obama sa også at amerikansk blod har blitt betalt for å gi innbyggere i blant annet Tyskland og Sør-Korea frihet og fred.

Les mer om talen her: - Krig er av og til nødvendig
Hele talen på engelsk: Her er hele Barack Obamas tale

Talen ble mottatt med stående applaus blant tilhørerne i rådhuset. Blant dem var den verdensberømte amerikanske skuespilleren Will Smith.

Les: - Det var en suveren tale

- Jeg er ingen pasifist. I noen tilfeller skulle jeg selv vært med i en krig selv. For eksempel i forsvar av landet, og ved noen helt spesielle tilfeller som å unngå folkemord i Rwanda.

- Rent strategisk
Tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre er derimot ikke like imponert.

Han mener at Obama pakker amerikanske interesser inn i et ønske om å hjelpe andre verdensborgere til et bedre liv.

- Er det slik at vår trygghet sikres ved at vi de okkuperer et land og to i Midtøsten? Det var dette George W. Bush forsøkte å innbille verden før de gikk inn i Irak, og det er denne amerikanske retorikken Obama nå viderefører. Dette dreiser seg om en amerikansk retorikk som sier at USA har rett til å bruke militærmakt til å forsvare amerikanske interesser over hele verden. Dette er det noe Gorge W. Bush prøvde å innbille oss da de gikk til angrep, og denne retorikken viderefører Obama.

- Krigen i Irak og Afghanistan har ingen ting med sikkerheten og tryggheten til landets innbyggere å gjøre. Både USA, Russland og Storbritannia har invadert Afghanistan, og det er ikke fordi kvinnene der må gå med slør. Det er fordi landet ligger svært strategisk til mellom India, Kina og Russland, sier Myhre.

I kveld går han i demonstrasjonstog sammen med flere tusen andre.

Les: Gammel raddis går igjen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere