*Nettavisen* Nyheter.

- Uakseptabel tidsbruk

Foto: Teigen, Trond Reidar (SCANPIX)

Politiet overså mange muligheter til å komme seg til Utøya. Mange liv kunne vært spart, slår kommisjonen fast.

13.08.12 17:44

Det tok om lag 35 minutter fra første politipatrulje ankom til Utøya brygge landsiden, cirka 625 meter fra øya, til politiet gikk i land.

Les hele rapporten her. (PFD, 32 MB)

Beredskapstroppen (BT) hadde da vært i området i vel 29 minutter.

Ifølge 22. juli-kommisjonen kunne politiet ha vært på Utøya en halvtime tidligere. Etter kommisjonens oversikt skjedde mange av drapene den siste halvtimen.

- Uakseptabelt
«Kommisjonen mener at tidsbruken i denne første delen av politiaksjonen er uakseptabel. Årsakene til at politiet ikke presterte bedre, er mange og sammensatte,» heter det i den 481 sider omfattende rapporten.

Den fremhever de første politipatruljene som ankom kunne gjøre noe annet enn å observere, og sikter til politiets retningslinjer for øyeblikkelig innsats når skyting pågår. Disse framhever at observasjon «[..] må nedprioriteres til fordel for direkte forsøk på å pågripe gjerningsmannen.»

Umiddelbart etter ankomst fikk patruljen bekreftet at det fremdeles pågikk skyting på øya, og at ungdommene der var i livsfare. Patruljens situasjonsforståelse var at det bare var én gjerningsmann.

To politimenn kunne ha vært nok
To tjenestemenn godkjent for væpnede oppdrag kunne ha vært nok til å aksjonere mot en slik motstander. Men patruljen som kom til stedet først, visste ikke at den inngikk i en aksjonsplan, og heller ikke hvor langt øvrige politistyrker var kommet i utrykningen.

Kommisjonen mener at patruljen ut fra den selvstendige handleplikten og retningslinjene omtalt over, burde ha forsøkt å skaffe seg båt for å gå til øyeblikkelig aksjon selv. De kunne også ha gjort forsøk på skaffe båt, noe de ikke gjorde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steinar Frøyshov

- Slagkraftig styrke
Nordre Buskerud politidistrikt, Søndre Buskerud politidistrikt og Beredskapstroppen fra Oslo endte alle opp med å aksjonere mot Utøya, men i stor grad uavhengig av og uvitende om hverandre på grunn av sambandsproblemer.

Kommisjonen slår likevel fast at de utgjorde en «slagkraftig aksjonsstyrke», og første enhet var på Utøya brygge landsiden cirka klokken 17.52, og ble deretter forsterket av de to andre, inkludert Beredskapstroppen.

Men så evnet ikke politiet å sikre seg gripbare båtressurser og koordinere egne mannskaper godt nok. Dette skyldes flere forhold, deriblant fravær av felles kommunikasjonsplattform og mangelfullt politiarbeid.

Fergen var et militært fartøy
Dessuten ble selve fergen som fraktet AUF-erne til og fra Utøya, Fergen MS Thorbjørn, oversett som aksjonsbåt. Båten er opprinnelig et militært fartøy med kapasitet til å forflytte en stor mannskapsstyrke med utstyr og biler.

Tre innringere med tilknytning til denne båten var, uavhengig av hverandre, i kontakt med politiet i akuttfasen. Politiet evnet ikke å avdekke båtens potensial og at den var tilgjengelig.

Første gang var da skipperen ringte AMK og klokken 17.24.26 ble viderekoblet til politiets nødtelefon som første melder. Selv om operasjonsleder registrerte at vedkommende hadde tilgang til båt, ble dette ikke fulgt opp med avklarende spørsmål.

Andre innringer var AUF-lederen, som klokken 17.28.40 ringte og opplyste at AUFs sommerleir på Utøya var under angrep, og at han var i en båt sammen med andre. Politiet ga flere ganger beskjed om at de skulle «komme seg i sikkerhet», men gjorde ikke forsøk på å klarlegge hvilken båt vedkommende befant seg i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix

Kunne ha vært på Utøya 18:00
Dersom MS Thorbjørn hadde blitt sikret som ressurs i denne tidlige fasen, kunne politiet dirigert den til Utøya brygge landsiden da dette ble besluttet som oppmøtested. I så fall hadde P-30 hatt mulighet til å ta seg direkte over til Utøya da de ankom til oppmøtestedet klokken 17:52, slår kommisjonen fast.

En politipatrulje kunne da vært på øya cirka klokken 18:00, senest 18:05. I realiteten kom politiet i land på Utøya 18:25. Breivik ble pågrepet først 18:34, han satte seg i ikke til motverge.

Skipperen tilbød seg sådan å stille MS Thorbjørn til disposisjon, men av tekniske grunner gikk samtalen til Søndre Buskerud politidistrikt, i stedet for Nordre. Hadde båten blitt rekvirert da, kunne den ha vært på Utøya brygge landsiden cirka klokken18.10. På det tidspunkt var seks enheter fra Beredskapstroppen ankommet til området.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beredskapstroppen visste ikke hvor de var
Dessuten var lokalkunnskaper dårlige. Beredskapstroppen var nede på Utvika Camping kl. 18.05. Patruljen var klar til å gå til aksjon, men visste ikke hvor de selv var, verken i forhold til Utøya eller oppmøtestedet, som aksjonsleder hadde angitt til Utøya brygge landsiden. Patruljen har forklart at det derfor ikke var naturlig for dem å spørre etter båt.

Aksjonsleder ga beskjed sambandet klokken 17:57 at det måtte skaffes en båt til Beredskapstroppen. Vedkommende som tok imot samtalen leste ikke ut på sambandet at det var båt tilgjengelig på campingplassen. En slik melding kunne gå til to patruljer som allerede var på stedet.

Kommisjonen kan etter dette slå fast at det i tidsrommet 18.00 – 18.10 fantes flere båtalternativer i området ved Utøya brygge landsiden som politiet ikke evnet å gjøre seg nytte av.

Hyller likevel innsatsviljen
Kommisjonen gir likevel politiet ros. Da de først ankom til øya, «utviste de en imponerende handlekraft og pågrep gjerningsmannen svært raskt», står det i rapporten, og påpeker at redningsaksjonen og klareringen av Utøya ble håndert «på en god måte under svært krevende forhold»

Den påpeker også at aksjonsviljen hos Beredskapstroppen vær svært høy, noe som førte til at det oppstod problemer når 11 mann, med eget utstyr, to skjold og én rambukk steg om bord i politibåten. Den måtte dyttes ut på sjøen klokken 18:15.

Motoren stoppet ved Valtersbråtan klokken 18.19 og troppen som opprinnelig fikk kritikk for å ikke foreta seg noe enn å observere, fikk da skaffet en ny båt klokken 18:19 fra Lien gård, og kom til unnsetning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.