*Nettavisen* Nyheter.

- Uakseptabelt å bli kalt «hore»

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Klar tale fra LO-leder Roar Flåthen.

02.02.12 22:42

Debatten har rast etter at Aps arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen gikk ut og sa at hun hadde blitt kalt «hore» av LO-demonstranter da hun holdt en appell under en demonstrasjon om det omstridte vikarbyrådirektivet foran Stortinget den 18. januar.

Les også: - Det ble ropt hore

Trettebergstuen har fått støtte fra flere, men journalist i LO Aktuelt, Torgny Hasås, hevder på sin side at det aldri ble ropt «hore».

- Ingen av de jeg har snakket med har hørt at noen ropte «hore», sa Hasås til NRK onsdag. I en kronikk beskylder han dessuten Trettebergstuen for å «spille ut sexkortet».

- Diskriminerende skjellsord
Men nå får Trettebergstuen også støtte fra LO-demonstrantenes øverste sjef, LO-leder Roar Flåthen.

- Som LO-leder aksepterer jeg ikke diskriminerende skjellsord som en del av den politiske debatten, skriver Flåthen i en kommentar som er lagt ut på LOs nettsider.

Flåthen sier det er helt uakseptabelt at kvinnelige politikere hetses med utgangspunkt i kjønn, og mener det er like uakseptabelt om det så bare er Trettebergstuen som har hørt at noen rope «hore».

- Det mest omtalte eksempelt er stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen som skal ha blitt kalt hore på et arrangement i regi av LO i Oslo. Det er uakseptabelt uansett hvem som har sagt det, hvor mange som har sagt det og om noen andre enn Trettebergstuen selv har hørt det eller ikke, skriver Flåthen.

Flåthen vektlegger samtidig at vi ikke må glemme at de aller fleste av dem som deltok på markeringen gjorde det på en ryddig måte.

- Alle må ta til motmæle
LO-lederen mener alle har et ansvar for å slå ned på diskriminerende utsagn.

- Selv om jeg håper det er få som bruker slike uttrykk er de så ødeleggende at verken kvinnene som blir utsatt for dem eller vi menn som ser eller hører slik, skal akseptere det. Det er faktisk ikke de som blir utsatt for dette som har ansvaret for å ta til motmæle, det ansvaret påhviler alle oss andre, skriver han.

Han påpeker også at vi må ha en stor takhøyde i debattene, men at et sted går grensen.

- Vi skal ha en debattform hvor det er stor takhøyde og hvor det er lov å ha sterke meninger og stort engasjement, men hvor grensen går ved slike uttrykk som har blitt omtalt i det siste og trusler. Jeg vil derfor oppfordre alle om å tenke over hvordan vi kan bidra til en politisk debatt som er konstruktiv, saklig og engasjerende, avslutter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

AUF-leder: - Meningsløs debatt
Flåthen er langt fra den eneste som støtter Trettebergstuen. AUF-leder Eskil Pedersen sier han er opprørt over de som bortforklarer og bagatelliserer hets mot kvinnelige politikere.

- Når noen blant annet skriver at Anette Trettebergstuen har dratt sexkortet, så synes jeg det er en bagatellisering og bortforklaring av det som er en uakseptabel oppførsel, sier Pedersen til Nettavisen.

Han karakteriserer debatten som nå har oppstått som meningsløs.

- Man kan alltid starte en diskusjon om det ble sagt, og om hvor mange som sa det, men jeg mener det er irrelevant fordi jeg velger å tro på Anette Trettebergstuen når hun sier det. Dette blir for meg en meningsløs debatt, sier AUF-lederen.

Pedersen mener vi i stedet må sette debatten inn i en større kontekst.

- Det som skjedde på den demonstrasjonen er en ting, og så ser vi i VG i dag at mange flere stortingsrepresentanter har blitt møtt av lignende holdninger, sier han, og legger til:

- Jeg tenker det er viktig at man i ulike organisasjoner, forbund og partier er tydelig på at slike holdninger ikke er akseptable - og det er et lederansvar, sier Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det ble ropt hore
Mandag fikk Trettebergstuen støtte av Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen, som i en kommentar skrev at det ble ropt «Hore! Hore! Hore» under Trettebergstuens innlegg.

«Det er sant. Din og andres reaksjoner er pinlige», skriver Simonsen til en av sine følgere på sin Twitter-profil.

Trettebergstuen selv reagerer dessuten kraftig på debatten som nå har oppstått.

«Sier det igjen: Det ble ropt hore. At ingen vil stå fram og si det var dem endrer ikke det. Uverdig å bli beskyldt for løgn!», skrev hun på Twitter sent onsdag kveld.

Arbeiderpartiet, med Trettebergstuen i spissen, har den siste tiden stått steilt mot LO fordi de sier nei til EUs vikarbyrådirektiv. Mandag sa Trettebergstuen til Nettavisen at LO tar feil om direktivet, og påpekte at Ap ikke kommer til å snu i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.