RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PATRICK BAZ (AFP)

- Uakseptabelt at barn blir uskyldige ofre

Sist oppdatert:
33 sivile, inkludert kvinner og barn, ble drept i et luftangrep i Sør-Afghanistan.

Afghanske myndigheter opplyser at 33 sivile ble drept i et luftangrep utført av Nato-styrker søndag. Nato bekrefter at flere sivile menneskeliv har gått tapt i angrepet i Uruzgan-provinsen, som ligger ved siden av Helmand-provinsen sør i det krigsherjede landet.

Nato opplyser at de gjennomførte angrepet mot mistenkte opprørere som kjørte i en bilkolonne. Nato trodde de mistenkte opprørerne var på vei til å gjennomføre et angrep, melder BBC.

- Helt uakseptabelt
Men etter angrepet fant bakkestyrker flere sivile blant de drepte, inkludert kvinner og barn, opplyser Nato i en uttalelse.

- Det er helt uakseptabelt at kvinner og barn blir uskyldige ofre for Natos militære operasjoner. Mine kolleger i Afghanistan er veldig bekymret for konsekvensene av slike sivile tap, sier generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen, til Nettavisen.

Gerhardsen sier at slike angrep øker frykten hos befolkningen i det krigsherjede landet, og henviser til en undersøkelse som slår fast at 70 prosent av afghanerne er blitt mer redde de siste tre årene som følge av Nato-angrep på sivile.

- For hvert barn og hver kvinne som dør i slike angrep, så øker frykten. Nato må unngå at sånt skjer. Det er helt uakseptabelt, og det gjør jobben til hjelpeorganisasjonene vanskeligere, sier hun.

Beklaget angrepet
Øverstkommanderende for Nato-styrkene, general Stanley McChrystal, har beklaget angrepet overfor den afghanske presidenten Hamid Karzai, og lover å iverksette en granskning.

- Vi er ekstremt bredrøvet over tapet av sivile menneskeliv, sier McChrystal i en uttalelse.

- Jeg har gjort det klart overfor våre styrker at vi er her for å beskytte det afghanske folket, og uaktsom dreping og påføring av skade på sivile undergraver tilliten til vårt oppdrag, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere