RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Saudi-Arabias nye konge, Salman bin Abdul Aziz al-Saud, i Tokyo i fjor.
Saudi-Arabias nye konge, Salman bin Abdul Aziz al-Saud, i Tokyo i fjor. Foto: Yuya Shino (Reuters)

- Uaktuelt å innføre demokrati i Saudi-Arabia

Sist oppdatert:
Kong Salman overtar tronen i Saudi-Arabia.

Det ligger an til stø kurs i Saudi-Arabia med kong Salman ved makten etter kong Abdullahs bortgang.

At kongen var død, ble formidlet i en uttalelse fra det saudiarabiske hoffet på statlig TV natt til fredag. Abdullah, som antas å ha vært rundt 90 år gammel, har vært innlagt på sykehus i flere uker med lungebetennelse.

– Alle medlemmene av kongefamilien og nasjonen sørger over vokteren av de to hellige moskeer, kong Abdullah bin Abdulaziz, het det i uttalelsen.

Litt tidligere hadde saudiarabisk TV plutselig avbrutt sendingen og begynte å sende koranvers, noe som ble tolket som et signal om et mulig dødsfall i kongefamilien.

Ifølge hoffet gikk Abdullah bort klokken 01 lokal tid. Kronprins Salman, som antas å være 79 år gammel, ble umiddelbart innsatt som landets nye konge.

Obamas nære venn

Saudi-Arabia har et svært strengt islamsk regime og er kjent for tallrike brudd på menneskerettighetene. Samtidig er landet verdens største oljeeksportør og en nær alliert av USA og andre vestlige land.

USAs president Barack Obama framholdt sitt «nære og ekte vennskap» med Abdullah i en uttalelse kort etter kongens bortgang.

– Nærheten og styrken til partnerskapet mellom våre to land er en del av kong Abdullahs ettermæle, sa Obama.

Den amerikanske presidenten mener kongen hadde mot til å følge sine overbevisninger. En av overbevisningene var hans klippefaste tro på forholdet mellom USA og Saudi-Arabia som en stabiliserende kraft både i og utenfor Midtøsten, ifølge Obama.

Dårlig helse

Abdullah overtok tronen i 2005 og har vært plaget av dårlig helse de siste årene.

I praksis har imidlertid Abdullah styrt landet i to tiår, siden forgjengeren kong Fadh ble rammet av et slag i 1995. Siden da har det skjedd en viss modernisering av det svært konservative landet, hvor lovverket er basert på islamske sharialover.

Men selv om blant andre landets kvinner har fått noen flere rettigheter, er Saudi-Arabia fortsatt det eneste landet i verden hvor kvinner ikke har lov til å kjøre bil.

Kong Abdullah har også fortsatt tradisjonen med å slå hardt ned på tilløp til politisk motstand mot regimet.

– Uaktuelt med demokrati

Kong Salman, som er Abdullahs halvbror, var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien.

Lekkede dokumenter fra amerikanske diplomater tyder imidlertid ikke på at Salman vil gå inn for en vesentlig liberalisering av det strengt islamske oljelandet.

Salman har blant annet slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati, og han anklager fiender av Saudi-Arabia for å ha funnet opp begrepet wahabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er landets statsreligion. 

Dermed ligger det an til at de brutale saudiarabiske straffemetodene, som offentlige henrettelser og pisking av folk som er dømt for lovbrudd, vil fortsette.

(Saken fortsetter under bildet).

Kong Abdullah har gått bort etter å ha vært innlagt på sykehus i flere uker.


Ny kronprins

Samtidig som kong Abdullahs bortgang ble kjent, ble prins Muqrin bekreftet som landets nye kronprins.

Dette ble tolket som et forsøk på å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt arverekkefølgen.

Mens andre regimer i araberverdenen har falt de siste årene, har det vært få tegn til uro i Saudi-Arabia. Landets regjering deltar i kampen mot ekstremistene i Den islamske staten (IS), og er en sterk motstander av Bashar al-Assads regime i Syria.

Saudi-Arabia er også en av verdens viktigste oljeprodusenter, og landets motstand mot kutt i OPECs produksjon er en svært viktig årsak til det kraftige fallet i oljeprisen det siste halvåret. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere