- Uansvarlig å forby omskjæring

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Høyre argumenterer sterkt mot Sps Jenny Klinge.

Justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, Jenny Klinge, mener omskjæring av gutter bør forbys i religiøs sammenheng, ifølge NRK.

- Jeg mener det er en uakseptabel handling. Jeg synes at omskjæring av medisinske grunner er greit, men ikke av religiøse og rituelle grunner, uttalte Klinge.

Dette møter hun motstand på:

- Et forbud og dermed manglende helsefaglig tilbud vil bare føre til at dette blir gjennomført av uprofesjonelle, sier leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), til Nettavisen.

- Forbud kan være alvorlig
Han frykter et forbud vil kunne føre til skader og alvorlige komplikasjoner.

- Jeg mener derfor at dette er et uansvarlig forslag. Det å sammenlikne omskjæring av gutter med omskjæring av jenter er helt absurd og undergraver viktigheten av arbeidet mot omskjæring av jenter.

Han legger til at omskjæring av gutter er vanlig i mange deler av verden:

- Omskjæring av gutter er vanlig i store deler av verden, både av religiøse grunner og av tradisjon. Blant annet i USA, sier Høyre-politikeren.

- Ikke for høye egenandeler
Ut fra et prioriteringssynspunkt har Høie forståelse for de som mener dette ikke er en offentlig helseoppgave og vi må derfor vurdere å bruke egenandeler som gir utrykk for dette.

- Men ikke så høye egenandeler at folk heller vil søke uprofesjonell hjelp, avslutter han.

Helsedepartementet har sendt ut et forslag på høring i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.