*Nettavisen* Nyheter.

- Ubåten er i veldig, veldig god stand

Foto: Pressefoto (Dive International - Ocean X team)

Dykker forteller at de fant ubåten på dypt vann.

27.07.15 20:57

En forlist fremmed ubåt er funnet utenfor østkysten av Sverige. Selskapet som fant vraket, tror besetningen fortsatt er om bord.

Funnet som ble gjort snaut tre kilometer utenfor kysten av Midt-Sverige, analyseres nå av det svenske forsvaret. Selskapet som fant vraket vil ikke si nøyaktig hvor det ble funnet, men oppgir at det er noe båttrafikk i området, skriver Expressen.

- Vi har funnet en ubåt på bunnen i svensk farvann som vi tolker å være en russisk ubåt, ettersom vi ser en tekst som er russisk. Ubåten er i veldig, veldig god stand. Det er ingen synlige skader, og ser relativt moderne ut, sier Dennis Åsberg i Ocean X Team, selskapet som fant vraket, til Nettavisen.

Han bekrefter at det ikke er en vanlig ubåt, men en såkalt miniubåt.

- Og du tror besetningen fortsatt er om bord?

- Jeg kan bare spekulere. Ut fra det vi har sett, så ser det ut som at mannskapet er fortsatt om bord fordi ubåten var på veldig dypt vann og lukene er stengt. Jeg kan ikke være hundre prosent sikker. I mine øyne så er de om bord, sier Åsberg.

- Hvor dypt da?

- Det vil jeg ikke si, men det er betydelig dypere enn ti meter, men ikke så dypt som hundre meter.

- Har det vokst alger på vraket?

- Det ser moderne ut, sånn rent teknologisk, men det har ikke vokst noe på det.

- Hva skjer videre nå?

- Det er for tidlig å si noe om, men vi har vært i kontakt med den svenske marinen. Neste gang vi skal ut så skal vi konstatere nasjonalitet på ubåten og undersøke om det er mannskap om bord.

Tidligere norsk ubåtjeger sier til Nettavisen at det ikke er utenkelig at mannskapet fortsatt er om bord.

- Det virker som en litt større miniubåt enn den man jaktet på i svensk farvann i fjor høst. Dette høres ut som en litt større miniubåt med litt større kapasitet, sier Harald Håvoll, militæranalytiker og seniorrådgiver ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), til Nettavisen.

- Det er tydelig at det er noe som ikke har skjedd for altfor lenge siden, men dette blir bare spekulasjoner, sier han.

Ubåtjakt i fjor

Sikkerhetskonsulent Joakim von Braun som har sett filmmaterialet til Ocean X, sier til Expressen at størrelsen tyder på at det er snakk om en miniubåt med plass til tre til seks personer.

I oktober i fjor innledet det svenske forsvaret en omfattende jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.