*Nettavisen* Nyheter.

- UD hevder de ikke skiller på døde og levende ofre

TO HEFTER: Odd Petter Magnussen (til venstre) avbildet med de to dokumentene/heftene som ble presentert for utenriksminister og justisminister i møtet i Utenriksdepartementet tidligere denne måneden. Foto: Privat/Scanpix

Faren til drepte Martine Vik Magnussen mener norske myndigheter har brukt for lite ressurser på datteren.

25.02.14 15:53

(Nettavisen): Det har gått seks år siden Martine Vik Magnussen (23) ble brutalt voldtatt og drept i en London-leilighet. Scotland Yard har utpekt den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak som eneste mistenkte i saken. Han er på frifot i hjemlandet. Faren til Martine, Odd Petter Magnussen, mener norske myndigheter ikke har gjort nok for å finne en løsning på saken.

Tidligere denne måneden fikk Magnussen møte utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp).

Profilerte saker
Selv om Magnussen uttrykte etter møtet at han var fornøyd med ministrenes holdning og vilje til å bidra i saken, er det ingen tvil om at han mener norske myndigheter har brukt for lite ressurser på datteren.

- UD hevder de ikke skiller på døde eller levende ofre i forbindelse med sitt engasjement i utenlandssaker. Imidlertid har man de senere årene brukt betydelige ressurser på profilerte saker hvor nordmenn har kommet i myndighetenes søkelys i et annet land. I Martines sak er det vanskelig å få øye på nevneverdige initiativ og ressurser brukt i en sak om et uskyldig offer hvor saken forblir uløst tross kjent mistenkt og udiskutabel prinsipiell viktighet, sier Magnussen til Nettavisen.

Faren henviser ikke til noen konkrete utenlands-saker, men sikter trolig til den såkalte Kongo-saken. Ifølge et foreløpig regnskap, har UD brukt 1,7 millioner kroner i konsulær bistand i Kongo-saken.

Magnussen har brukt mye ressurser og tid for at datterens drapsmann skal stilles til ansvar. Mye av oppmerksomheten har vært rettet mot norske myndigheters innsats i saken.

- 60 til 70 prosent av mitt arbeid med Martine-saken har hittil vært viet UD for å få norske myndigheter til å utnytte sitt handlingsrom overfor Jemen for å løse saken og de prinsipielle sider den adresserer, sier faren.

- Store ressurser i Martine-saken
Utenriksdepartementet ønsker ikke å sammenligne konsulære saker i utlandet.

- Det blir i utgangspunktet helt misvisende å sammenligne saker. UD har brukt store ressurser over flere år i Martine-saken. Hovedproblemet i saken er at Jemen verken kan eller vil utlevere den mistenkte i saken, sier fungerende kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

- Norge fortsetter sammen med Storbritannia sin innsats for å få stilt den mistenkte i saken for retten i Storbritannia. Det å påstå at UD ikke prioriterer denne saken, faller på sin egen urimelighet, sier Andersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pressevakt i UD, Frode O. Andersen. Foto: Foto: UD

- Hindret positiv utvikling
I løpet av møtet i UD overleverte Magnussen to hefter til Brende og Anundsen - et rødt og et grønt hefte.

- Med bare 30 minutter avsatt av departementet, valgte jeg blant annet å oppdatere de to ministrene via to dokumenter som ble presentert og overrakt i møtet. Det ene inneholdt forhold jeg mener har hindret en mer positiv utvikling i saken, og det andre hva som kan gjøres fremover med henhold til norske myndigheters handlingsrom, sier Magnussen.

Magnussen sier innholdet i disse heftene vil bli berørt under en pressekonferanse i midten av mars som avholdes i forbindelse med seksårsmarkeringen for drapet på Martine. Magnussen sier at hvilke deler av heftene som berøres, vil avhenge av UDs videre handlekraft i saken.

Ingen utleveringsavtale
Jemen har ingen utleveringsavtale med Norge og Storbritannia, og har dermed nektet å utlevere Farouk Abdulhak til britisk politi. I flere år har det pågått et arbeid med å overtale Jemen til å utlevere den drapsmistenkte, slik at han kan eventuelt stilles for retten i Storbritannia.


Fakta om Martine-saken
* Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London. Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.
* Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.
* Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.
* Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.
* Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.