RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uforståelig henleggelse

KRITISK: - Vi mener man ikke skal verne kriminelle i volds- og drapssaker, sier stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp) fra Sørum. Innfelt er voldsoffer Frode Skedsmo.
KRITISK: - Vi mener man ikke skal verne kriminelle i volds- og drapssaker, sier stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp) fra Sørum. Innfelt er voldsoffer Frode Skedsmo. Foto: ROAR GRØNSTAD/PRIVAT (ROMERIKES BLAD/PRIVAT)
Frp- politiker Hans Frode Asmyhr krever regelendring etter voldsepisode hvor voldsmenn kan gå fri.

Onsdag fortalte Romerikes Blad hvordan voldsmennene som banket eidsvollingene Frode Skedsmo (28) og Kim André Haugen (23) helseløse, kan forbli ustraffet.

Grunnen er at påtaleenheten ved Romerike politidistrikt henla saken, og deretter glemte å sende voldsofrenes klage på henleggelsen videre til statsadvokaten innen fristen.

Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets justiskomité, Hans Frode Asmyhr (Frp), mener det er uforståelig at politiet har henlagt den alvorlige voldssaken, skriver Romerikes Blad.

– Jeg synes det er svært uheldig at politiet ikke går videre med en voldssak når gjerningspersonene er kjent og har erkjent forholdet. At politiet i tillegg glemmer å sende klagen videre innen tidsfristen, slik at voldsmennene kan gå fri, sender meget uheldige signaler ut til voldsmiljøene om at de bare kan fortsette i samme tralten uten å frykte konsekvensene, sier Asmyhr til Romerikes Blad.

Les også: – Henleggelsen er en katastrofe!

Ønsker lovendring
I utgangspunktet er foreldelsesfristen på tre måneder, som politiet glemte, absolutt. Det betyr at saken ikke kan tas opp igjen dersom fristen er utløpt.

Men dersom de angivelige gjerningspersonene var formelt siktet i saken, finnes det ikke noen tremånedersfrist.

Politiet har tidligere uttalt at to personer var siktet i saken, men nekter nå å bekrefte eller avkrefte dette.

Stortingspolitikeren fra Sørum mener politiet på Romerike nå må bidra til at saken kommer til doms i rettsapparatet.

– Her må politiet bistå statsadvokaten så godt de kan og sørge for at saken ikke ender uten at noen straffes, understreker han.

– Det kan ikke være slik at en foreldelsesfrist gjør at voldsmenn får gå fri. Derfor mener Fremskrittspartiet at det må skje en lovendring, slik at dette ikke skjer. Vi mener man ikke skal verne kriminelle i volds- og drapssaker, fortsetter Asmyhr.

Krever rutinesjekk
Komitékollega Andre Dahl (H) vil ikke gå like drastisk til verks, men krever en rutinesjekk.

– Voldsmenn skal ikke gå fri på grunn av administrativt sommel. Det signaliserer at man ikke tar slike saker på alvor. Her må politiet gjennomgå rutinene sine, sier Dahl til RB.

Statsadvokat Bjørn Kristensen har etterspurt dokumentene i voldssaken fra politiet på Romerike.

Han ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hvilke eventuelle muligheter som foreligger for saken til de to eidsvollingene.

Romerikes Blad har gjentatte ganger i to dager forsøkt å få politiadvokat Åse Kjustad Eriksson i tale, for å få hennes begrunnelse for at voldssaken ble henlagt.

Kjustad Eriksson har ikke besvart RBs henvendelser.

Les flere saker fra Romerikes Blad her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere