RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Forsvaret

- Uklart om de fløy med visuelle flyregler

Sist oppdatert:
Den svenske havarikommisjonen kan ennå ikke bekrefte om Hercules-flyet fløy med såkalte visuelle flyregler.

Det er ennå uklart hva som førte til at Hercules-flyet krasjet inn i Kebnekaise-fjellet torsdag ettermiddag. Hercules-flyet var på vei fra Evenes lufthavn til Kiruna i Sverige da det styrtet i fjellområdet.

Forsvaret har tidligere opplyst at pilotene om bord i Hercules-flyet er svært erfarne og at Hercules-flyet er av topp kvalitet.

Ingen vil heller bekrefte om flyet fløy med visuelle flyregler (Visual Flight Rules), som i utgangspunktet innebærer at en pilot kan navigere uten hjelp av instrumenter.

- Vi vet det, men kan ikke uttale oss om det, sier en flygeleder ved flytårnet i Kiruna til Nettavisen.

Har ikke identifisert vrakdelene
Den svenske havarikommisjonen (SHK) har innledet arbeidet med å kartlegge havaristedet, men sier det er altfor tidlig å si noe om årsaksforholdet.

- I løpet av dagen i dag gjøres det en dokumentasjon av havaristedet. Men vi har ennå ikke kommet så langt at vi har fått identifisert de ulike vrakdelene, sier Agne Widholm i Svenska haverikommissionen (SHK) til Nettavisen.

Havarikommisjonen kan heller ikke bekrefte om Hercules-flyet fløy med visuelle flyregler.

- Det er altfor tidlig å bekrefte det. Vi holder på med å samle inn fakta. Og vi har kommet ganske langt i det, sier Widholm til Nettavisen.

Leter etter ferdskriveren
Flyets ferdskriver og taleregistrator kan bidra med å forklare hendelsesforløpet, og dermed gi et bedre svar på årsaken til tragedien.

- De er avhengig av å finne den svarte boksen for å finne årsaken til ulykken. Og da kan de analysere hva som egentlig skjedde. Taleregistratoren vil også være til stor hjelp. Men det å finne den i dette ulendte terrenget, kan by på utfordringer, sier flyekspert og flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, til Nettavisen.

Widholm tror imidlertid at det skal være mulig å finne ferdskriveren og taleregistratoren.

- Normalt så gjør man det, så det håper vi. Men det kan være at de er veldig ødelagte, sier han, men legger til at både ferdskriveren og taleregistratoren er veldig robuste.

Kong Harald vil søndag være til stede på en markering på Evenes flystasjon for offiserene som er savnet etter havariet med Hercules-flyet ved Kebnekaise

Fem norske offiserer var om bord på flyet da det ble meldt savnet under innflyging til Kiruna i Nord-Sverige.

De savnede er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere