*Nettavisen* Nyheter.

- Ukraina ønsker fortsatt avtale med EU

Foto: Andrej Mosienko (Reuters / NTB scanpix)

Ukrainas president Viktor Janukovitsj sier han fortsatt ønsker en samarbeidsavtale med EU. La handling følge ord, sier Unionens utenrikssjef Catherine Ashton.

12.12.13 11:57

- Janukovitsj gjorde det klart for meg at han har til hensikt å undertegne assosieringsavtalen, sa Ashton til pressen i Brussel torsdag.

Hun ga ingen indikasjon på når hun forventer at dette kan skje, og i Kiev dagen før var hun nøye med å understreke at «jeg forteller dere bare at det er det han har sagt» da hun videreformidlet Janukovitsjs forsikringer.

- Det er alltid viktig å bekrefte gjennom å se hva som skjer videre, og vi ønsker å se handling følge ord, sa hun.

Det skapte stor skuffelse i Brussel da Janukovitsj ikke ville sette navnetrekket på en frihandels- og assosieringsavtale med Unionen i november. Det var en avtale det ble jobbet med i flere år, men ukrainerne valgte å vende seg østover mot Russland i stedet for vestover mot EU.

Økonomi
Janukovitsj har tidligere snakket om muligheten for en avtale med EU neste år, og EU har valgt å holde døra på gløtt.

Ukrainerne var under hardt press fra Moskva, og de har også vist til økonomiske utfordringer når de har begrunnet avgjørelsen. Det var spørsmål Janukovitsj også tok opp med Ashton da hun besøkte landet denne uken.

- De utfordringene kan håndteres ikke bare gjennom støtte fra EUs institusjoner, men gjennom å vise at han har en seriøs økonomisk plan ved å signere avtalen, sier hun.

Besøk
Torsdag besøker en ukrainsk delegasjon EU-hovedstaden Brussel, der blant andre visestatsminister Serhij Arbuzov skal diskutere veien videre.

Ukraina skal ha fremmet et ønske om 20 milliarder euro i støtte fra EU for å undertegne avtalen som landet trakk seg fra i november. Det ønsket har fått en kald skulder i EU.

Protester
I tillegg til å møte president Janukovitsj brukte Ashton også tid på demonstrantene som har lammet Ukrainas hovedstad Kiev de siste ukene.

Protestene i landet er sterke etter at presidenten opprinnelig nektet å undertegne den omfattende avtalen med EU. Ukraina opplever de største demonstrasjonene siden Oransjerevolusjonen for ni år siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.