Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ukrainas folkevalgte vil diskutere om regjeringen bør gå

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Lederen i Ukrainas nasjonalforsamling sier at han vil kalle inn til et møte der de folkevalgte skal drøfte om regjeringen bør gå av.

Beskjeden fra parlamentets leder Vladimir Rybak kom etter et møte med president Viktor Janukovitsj. Der skal Janukovitsj ha bedt om at det holdes en spesialsesjon for å drøfte hvorvidt statsminister Mykola Azarov bør gå av.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax sa Janukovitsj at det trengs en rask løsning for å få slutt på urolighetene.

- Dere vet at den siste tidens masseuro har vært preget av vold, blodsutgytelse og mordbrann. Med andre ord: Situasjonen krever en umiddelbar løsning. Jeg ber dere om å oppfordre representantene til å samles for å diskutere saken, skal Janukovitsj ha sagt på møtet med Rybak.

Det har i flere dager vært voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av hovedstaden Kiev. Demonstrantene, som ønsker at Ukraina samarbeider tettere med EU, krever at både regjeringen og president Janukovitsj går av.

- Må holdes ansvarlig
- Europa må holde Ukrainas president Viktor Janukovitsj ansvarlig for voldsbruken i Kievs gater og kreve at han rydder opp, mener utenriksminister Børge Brende (H).

- Vi må nå ansvarliggjøre president Janukovitsj. Han har det overordnede ansvaret for at utviklingen har gått i en så negativ retning. Han har ansvaret for å rydde opp i politiet og militæret, sier Brende og viser til at fem personer er drept og 300 skadd i urolighetene.

I Davos slår utenriksministeren fast at Janukovitsj har ansvaret for at krisen får en fredelig utgang.

- Janukovitsj må i dag varsle at han trekker tilbake den nye lovgivningen som han innførte i forrige uke. I strid med parlamentets retningslinjer vedtok de en lov som begrenser demonstrantenes rettigheter. Dette har selvsagt provosert mange, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren understreker at Janukovitsj også må holdes ansvarlig for manglende økonomiske reformer og omfattende korrupsjon i Ukraina. Som tidligere krever Brende at den ukrainske presidenten må la befolkningen få si sin mening om hvorvidt Ukraina bør se mot Russland i øst eller EU i vest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det var da Janukovitsj overraskende droppet en bred samarbeidsavtale med EU at protestene startet i Kiev før jul.

Mykola Azarov i Davos
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte torsdag Ukrainas statsminister Mykola Azarov ved den sveitsiske byen Davos.

En svært ordknapp Jagland ville overfor NTB ikke avsløre hva han og Azarov hadde snakket eller blitt enige om, utover at det hadde vært et rundt en times godt og konstruktivt møte.

Jagland bekreftet likevel at de to hadde diskutert reformer og de svært omstridte nye lovene som har utløst omfattende demonstrasjoner og ført til voldsbruk i Kiev de siste dagene.

Lover at det ikke blir unntakstilstand
Ukrainas president Viktor Janukovitsj har forsikret EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso om at han ikke planlegger unntakstilstand i Ukraina.

Det opplyste EU-kommisjonen etter en telefonsamtale mellom Barroso og Janukovitsj torsdag.

- Presidenten forsikret Barroso om at det ikke foreligger noen planer om å innføre unntakstilstand i Ukraina, sa Kommisjonens talsmann Olivier Bailly i Brussel.

Ban med bønn: - Lytt til folket!
FNs generalsekretær Ban Ki-moon har en klar oppfordring til Ukrainas ledere: De må lytte mer til landets befolkning.

Ban ble bedt om å kommentere situasjonen i Ukraina i forkant av et møte med den norske statsministeren Erna Solberg (H) i Davos torsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FN-sjefen slo fast at han har fulgt situasjonen i Ukraina tett og flere ganger snakket med landets president Viktor Janukovitsj på telefon.

- Jeg er svært bekymret. Jeg henstiller på det sterkeste Ukrainas ledere om å løse alle disse spørsmålene gjennom en inkluderende dialog. Dette er svært viktig når man skal håndtere befolkningens problemer og protester, sa Ban til journalistene.

- Jeg håper virkelig at han hører godt og mer oppmerksomt etter på befolkningens bekymringer, problemer og lengsler, understreket FN-sjefen, med henvisning til Janukovitsj.

Ukrainas hovedstad Kiev har de siste dagene vært preget av voldelige opptøyer utløst av en omstridt lov. Den setter strenge begrensninger for protester og sivilsamfunnets virksomhet.

Fakta om uroen i Ukraina

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om en avtale om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* De siste to månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. Søndag blusset uroen opp igjen.

* En ny lov om demonstrasjoner utenfor offentlige bygninger ble vedtatt i forrige uke og trådte i kraft tirsdag.

* Onsdag morgen ble flere demonstranter drept i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

Kilde: NTB

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!