*Nettavisen* Nyheter.

- Ukrainske spesialstyrker fortsetter militæraksjon

Styrker fra det ukrainske militæret sjekker biler ved et kontrollpunkt øst for Slavjansk torsdag. Foto: Marko Djurica (Reuters/NTB scanpix)

Ukrainas militæraksjon mot prorussiske separatister øst i landet fortsetter fredag for full styrke, sier landets innenriksminister Arsen Avakov.

25.04.14 13:52

En rådgiver for Ukrainas president sier samtidig at spesialstyrker har iverksatt «andre fase» av operasjonen med dem de kaller «terrorister», ukrainske, russisktalende separatister som har overtatt sentrale offentlige bygninger i byer øst i Ukraina.

Styrkene skal ha opprettet en full blokade av byen Slavjansk.

Blokade

- For 20 minutter siden iverksatte ukrainske spesialstyrker andre fase som består i å blokkere byen Slavjansk fullstendig og ikke gi noen anledning til å bringe inn forsterkninger, sa Serhiy Pasjynsky ifølge en talsmann for president Oleksandr Turtsjynov.

Pasjynsky er Ukrainas forsvarssjef.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax i Ukraina sa han også:

- Operasjonen vil fortsette. Målet er å blokkere terroristene i Slavjansk og ikke tillate noen sivile ofre.

Les også: - Det er ingen tvil om hvem som er fienden

Torsdag sa Russlands president Vladimir Putin at Ukrainas bruk av militærstyrker mot egen befolkning øst i landet vil få konsekvenser. Samtidig innledet Russland en ny militærøvelse ved grensen til Ukraina.

- På vakt

- Vi har ikke innstilt antiterroroperasjonen etter de russiske styrkenes trussel om invasjon. Operasjonen fortsetter. Terroristene bør være på vakt døgnet rundt. Sivile trenger ikke bekymre seg, skrev Avakov på Facebook fredag.

Fakta

Utviklingen i Ukraina

Innenriksministeren sier at Ukraina har satt sammen et antiterrorsenter bestående av militære og andre styrker. Ifølge Avakov har senteret fortsatt styrker som kan settes inn mot separatistene.

- I motsetning til det som ryktes, har vi kun brukt en ubetydelig del av antiterrorsenterets styrker. Vi kan sette inn styrker døgnet rundt om nødvendig, skriver han.

Russland vil snakke med USA om Ukraina

Russlands forsvarsdepartement sier de er klare for å gå i dialog med USA om krisen i Ukraina.

Det sier en talsmann for departementet til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge talsmannen har ikke USA bedt om en slik dialog, men han sier Russland er klar til å innlede «upartiske og konstruktive» samtaler «med mål om å normalisere situasjonen i Ukraina».

USAs president Barack Obama sier han vil snakke med europeiske statsledere fredag for å diskutere Ukraina og eventuelt strengere sanksjoner mot Russland.

Militærhelikopter beskutt

Et militært helikopter er beskutt mens det sto på bakken på en flyplass i nærheten av Kramatorsk øst i Ukraina.

Ifølge det ukrainske forsvaret kom piloten seg ut av helikopteret, men ble likevel skadd.

Reuters melder at en snikskyter traff helikopterets drivstofftank, noe som forårsaket en eksplosjon. AFP melder at helikopteret ble truffet av en granat fra en såkalt RPG – et panservernvåpen som ligner på en bazooka.

Øyenvitner sier til Reuters at de hørte skuddveksling og tre eksplosjoner fra flyplassen. Nyhetsbyråets korrespondent på stedet sier han så tykk, sort røyk fra flyplassen etter angrepet.

Kramatorsk er en av flere byer i øst-Ukraina der væpnede prorussiske separatister har tatt kontroll over offentlige bygninger. (©NTB)

Følg utviklingen i Ukraina her:

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag