*Nettavisen* Nyheter.

- Ulovlig med sivile vektere

Foto: TV 2

Å la sivile vektere overvåke arbeidstakere kan være i strid med Lov om vaktvirksomhet.

22.11.05 15:06

Arild Hamre, forbundssækretær i Hotell- og restaurantforbundet, sendte i dag en henvendelse til politidirektoratet, etter at det ble kjent at bedrifter bruker sivilkledde vektere til å infiltrere ansatte som er mistenkt for å stjele.

- Å ha kontroller er greit, men det skal være åpne kontroller - ikke som 007. Det beste er hvis bedriften oppretter rutiner som hindrer tyverier fra ansatte, sier Hamre til ibergen.no.

Må ha polititillatelse
NRK meldte i dag at Securitas sender inn sivile vektere i bedrifter innen handel og kontor, og i restaurantbransjen. Men med mindre Securitas har hentet inn tillatelse fra politiet er praksisen ulovlig.

- Lov om vaktvirksomhet sier at vaktselskaper har myndighet til å utføre kontroller. Vaktene skal bære uniform, med mindre det foreligger særlige grunner. Hvis vekterne skal opptre uten uniform skal det gir tillatelse fra politiet, sier Roger Markgraf Bye, jurist i Hotell- og restaurantforbundet, til ibergen.no.

- Det foreligger heller ingen retningslinjer fra politidirektoratet om når en slik dispensasjon kan gis. Det betyr at det er opp til den enkelte politimesters eller politidistrikts skjønn, sier han.

Han påpeker også at sivil spaning ligger utenfor kjernevirksomheten til vekterfirmaene, og finner det merkelig at selskapene nå vil ha dispensasjoner fra loven som skal definere vaktselskapenes virksomhet.

- Internkontroll
Terje Marriott i Securitas hevder dagens NRK-oppslag ikke dreier seg om spaning eller overvåking, men om internkontroll, og at selskapet derfor ikke trenger noen slik tillatelse fra politiet.

- Vi observerer ikke på generell basis, kun rutinekontroller. Dersom vi oppdager noe som er tilsynelatende irregulært foretar vi flere kontroller mot vedkommende, sier Marriott til ibergen.no.

- Mer utstrakt observasjon gjør vi mot en konkret aktivitet i en bedrift, etter begrunnet mistanke.

Datatilsynet kritisk
Datatilsynet stiller seg kritisk til praksisen, og sier den kan komme i konflikt med Personopplysningsloven.

- Hvis en vekter gir seg ut for å være en kollega, tar notater og metodisk samler informasjon om ansatte, rammes dette av Personopplysningsloven, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Han sier loven ikke rammer slike forhold dersom det dreier seg om sivilvakter som kun observerer uten å samle opplysningene, men er likevel kritisk til praksisen.

- Vi synes absolutt ikke om dette. Hvis arbeidstakere ikke kan vite hvem som er kolleger og hvem som er angivere, går det ut over arbeidslivet, sier Skåra.

Han er også kritisk til at vektere, som er satt til å utføre kontroller og drive vakthold, skal drive som hemmelige agenter.

- Vi mister personvernet som vi ville fått dersom politifolk hadde gjort jobben, sier Skåra til ibergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.