*Nettavisen* Nyheter.

- Umoralsk å ta gebyrer av fattige

Vigdis von Ely Foto: Arild J. Waagbø

Alenemoren måtte leke campingtur med stearlinlys og matlaging på primus. Det ble for dyrt å slå på strømmen.

28.08.09 14:13

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Da Fattigdomshøringen 2009 startet i Oslo sentrum fredag, gikk Vigdis von Ely - styreleder i Velferdsalliansen, knallhardt ut mot gebyrene som fattige må betale.

- De som tjener 700.000 i året skal ikke snakke om fattiges moral. Det som er umoralsk, er at man tar gebyrer for å stenge strømmen til de fattige, sa von Ely.

Flere fattige har opplevd at strømmen kuttes, som følge av at de ikke har råd til å betale regningen.

Von Ely brukte som eksempel at en strømregning på 2000 kroner fort kan vokse til over 8000 kroner på grunn av inkassosalærer, morarenter og ikke minst stenge- og påsettingsgebyr på inntil 3000 kroner.

- Gebyrer er hardest for de økonomisk vanskligstilte, sa von Ely.

Vil beholde strømmen
Von Ely tok til orde for at Velferdsalliansen rundt 50.000 medlemmer over hele landet skal ta til orde for det ikke lenger skal være mulig for kraftselskapene å stenge av strømmen når folk ikke klarer å betale strømregningene sine.

Hun viste til inkassolovens paragraf om god inkassoskikk, der det heter at «Det er i strid med god inkassoskikk å bruke inkassometoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe.» Von Ely fortalte om en alenemor som lekte campingtur - stearlinlys og matlaging på primus, med sine to barn etter strømstans. Og om en minstepensjonist som etter ti dager uten strøm måtte bruke opp hele trygden på å få tilbake strømmen.

- Dette er systemskapt fattigdom. Vi er mange og vi kan gjøre noe med det, sa von Ely.

Krever SIFO-satsen
Von Ely og Velferdsalliansen har som krav at alle fattige får penger til livsopphold etter de satsene Statens institutt for forbruksforsknings (SIFO) anbefaler.

- SIFO er kommet frem til at støtten til livsopphold bør ligge på cirka 7000 kroner. Og så får folk 3000 kroner! Eller maks 4800 kroner - og da klapper man seg på brystet og sier: «Har vi ikke høye satser?» sa von Ely og fortsatte:

- Kjære politikere, gå inn på SIFOs kalkulator og se hva man trenger for å leve. I dette budsjettet er matkostnaden satt til cirka 60 kroner dagen!

DEBATT-PANEL: Klokken 14.20 fredag debatterer Dag Terje Andersen (Ap), Kristin Halvorsen (SV), Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp). Trine Skei Grande (V) og Torstein Dale (R) fattigdomsproblemet i regi av Fattigdomshøringen 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag