*Nettavisen* Nyheter.

- Umulig å leve opp til politikerrollen

Endre Lund Eriksen slet seg ut med å være ungdomspolitiker i SU. Nå vil han fjerne bildet av en politiker som «annerledes enn oss andre» i sin nye roman «Det tar ikke slutt».

12.09.05 09:22

Endre Lund Eriksen er mest kjent for barnebøkene om Pitbull-Terje og hunden Pelle (i år blir Pelle rappa i en ny bok). Førstnevnte ga ham en rekke priser, og er i disse dager snart fiks ferdig klippet som spillefilm.

SV og bombingen
Voksenromanen «Det tar aldri slutt» har ligget på «beddingen» i fire år. Den handler om SV-politikeren og stortingsrepresentanten Brage og de dilemmaer han blir stilt overfor når SV går inn for NATO-bombing av Kosovo.

- På mange måter er det nok en politisk roman, men mest av alt er det en roman om en fyr med et etisk dilemma, mener Endre Lund Eriksen overfor TV 2 Nettavisen.

Og når det kommer til dilemmaer og kompromisser vet Endre Lund Eriksen hva han snakker om. I flere år var han aktiv ungdomspolitiker i SU. Som sin romanfigur Brage var han flasket opp med fredsbevegelsen og en naiv tro på at konflikter kan ordnes uten vold.

- Jeg sluttet med politikken før 1999 når denne romanen begynner, og unngikk dermed den intense debatten i SV rundt Kosovo-bombingen. Jeg var helt utmattet etter å ha ofret ungdomstida for politikken. Det er en høy stressfaktor i det å være politiker, mener han.

Mennesket bak politikeren
Derfor ønsket Lund Eriksen å skrive en roman om personene bak politikermyten.

- Vi har en stereotyp oppfatning av en politiker. Det er en oppfatning at de er annerledes enn oss andre. Og så skal aldri en politiker skifte mening. Enten er man for eller så er man imot. Om man skifter standpunkt underveis, så har man tapt men det er jo helt urealistisk at et menneske ikke skal endre mening en gang i blant, sier han.

I «Det som tar slutt» leter Brage etter et håp når alle illusjonene blir tatt fra ham. Det bringer ham blant annet til Hiroshima.

Håp etter krigen
- Tittelen din er jo ikke veldig håpefull. Krig og elendighet tar jo aldri slutt?

- Ja, det er sant, men man kan jo også tenke at det er håpet som aldri tar slutt, sier Endre Lund Eriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.