*Nettavisen* Nyheter.

- Under 5 prosent av Syrias kjemikalier er fjernet

Haag (NTB-AFP): Mindre enn 5 prosent av de farligste kjemikaliene i Syrias lagre er brakt ut av landet, hevder kilder.

Kildene, som er tett på Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), sier til nyhetsbyrået AFP at regjeringen i Damaskus må presses for å få en fortgang i prosessen med å tømme lagrene av kjemiske stridsmidler i landet.

Bare to skipslaster med til sammen rundt fire tonn av de mest skadelige kjemikaliene har forlatt havnebyen Latakia hittil i år.

Det betyr at mindre enn 5 prosent av de rundt 700 tonnene med kjemikalier som skulle ha vært fjernet fra Syria innen fristen 31. desember i fjor, er fraktet ut av landet. Den ambisiøse planen i regi av FN og OPCW ligger dermed flere uker bak skjema.

Det norske lasteskipet Taiko var med og hentet den andre forsendelsen med kjemiske våpen og stridsmidler som mandag denne uken ble fraktet ut fra Syria. Den første transporten ble gjennomført 7. januar.

Etter et brutalt kjemisk angrep mot sivile i nærheten av Damaskus i fjor, ga FNs sikkerhetsråd sin støtte til en plan for å uskadeliggjøre hele Syrias enorme arsenal av kjemiske våpen og stridsmidler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.