- Undergraver en nasjonal merkedag

Foto: Ole Gunnar Henriksen Nordli (Forsvarets mediesenter)

Norges fredsråd reagerer på koblingen av frigjøringsdagen og veterandagen.

08.05.13 09:52

OSLO (Nettavisen): Norske soldaters deltakelse i utenlandsoperasjoner har ingenting med 8. mai og frigjøringsdagen å gjøre, mener Norges fredsråd.

- Det blir mer fokus på veteranene enn på frigjøringen. Betydningen av dagen for oss som vil feire freden er i ferd med å forsvinne, sier daglig leder Hedda Langemyr i organisasjonen til Nettavisen.

Les også: - Veteranene fortjener mer anerkjennelse enn de har fått

Kampfly og krigskors
I Oslo skal Forsvarets F-16 være i luften, Natos generalsekretær skal tale og det blir utdeling av Krigskorset med sverd. Norges fredsråd kaller det en usmakelig militarisering av frigjøringsdagen og hevder 8. mai på denne måten blir en hyllest til soldater som deltar i militære operasjoner i andre land.

Norges fredsråd er en samarbeidsorganisasjon for norske fredsorganisasjoner. De går hardt ut mot måten Forsvaret og regjeringen har gjort frigjøringsdagen til en dag hvor samfunnet også skal hedre 100.000 kvinner og menn som har deltatt i utenlandsoperasjoner siden 1947, blant dem 8000 Afghanistan-veteraner.

- Feil kobling
- Vi har ingenting imot at disse veteranene får en dag hvor de hedres. De har reist ut på politisk kommando og fulgt ordre, men det blir feil å koble denne hederen til 8. mai. Det er å undergrave en nasjonal merkedag, sier Langemyr.

Hun peker på at frigjøringsdagen 8. mai kom i stand som en markering av freden etter 2. verdenskrig og at okkupasjonen av Norge var slutt.

- Det er en dag å feire FN og en verdensorden basert på mindre militariserte løsninger, sier Langemyr.

- Vi lot oss ikke nazifisere
Tidligere Venstre-leder Gunnar Garbo kritiserer i Klassekampen en «militarisert feiring» og sier det er helt urimelig at man skal markere Norges deltakelse i ulike Nato-operasjoner på denne dagen.

Garbo mener nordmenns viktigste mostandsarbeid under krigen var holdningsarbeidet.

- Vi lot oss ikke nazifisere, og det er dette vi burde minnes på 8. mai, sier han til avisa.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.