RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ung kvinne brukt som bøddel

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Ung kvinne skal ha fått i oppgave å henge løkken over halsen til en dødsdømt mann.

Henrettelsen skjedde i en iransk by i forrige uke. Den dødsdømte skal angivelig ha vært forelsket i en kvinne, men følelsene var ikke gjengjeldt. Mannen ble dømt for å ha drept moren og to av søsknene til kvinnen han var forelsket i, melder Iran Human Rights.

Den unge kvinnen fikk oppgaven med å være bøddel under henrettelsen.

- Forvandlet til en bøddel
- Det vi har reagert på er at dette er en offentlig henrettelse hvor mange mennesker ser på, og hvordan en uskyldig person blir forvandlet til en bøddel, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Dette er en politikk som regimet fører. Denne unge jenta var en vanlig jente for noen uker siden. Nå har hun tatt et liv, sier Amiry-Moghaddam.

Alderen på kvinnen er ikke kjent, men Iran Human Rights anslår at hun er i tidlig 20-årene.

Henrettelser i barnebøker
Amiry-Moghaddam mener det iranske regimet bruker mye krefter på å fremme brutalitetskulturen i det iranske samfunnet. Han hevder familier blir oppfordret til å ta med seg små barn på offentlige henrettelser. I tillegg kan man spore fryktkulturen i iranske barnebøker hvor det blant annet finnes tegninger av offentlige henrettelser.

- Små barn blir kjent med dette fenomenet gjennom persiske barnehistorier, som om det er helt normalt, sier Amiry-Moghaddam.

- Jeg kjenner ikke til noe annet land hvor myndighetene går inn så aktivt på å fremme henrettelse som kultur, sier han.

Etterlyser et forbud
Nå ønsker Iran Human Rights at FN skal innføre et forbud mot offentlige henrettelser.

- Vi har insitert overfor FN at de må jobbe med å forby offentlige henrettelser på grunn av den effekten det har på folk. Vi går ut fra at myndighetene i Norge og andre land vil stille seg bak et slikt ønske, sier Amiry-Moghaddam.

Iran er et av landene i verden som henretter flest folk. Hittil i år har det vært registrert omtrent 400 offisielle henrettelser i Iran. Iran Human Rights hevder det har vært ytterligere 200 henrettelser som ikke har vært bekreftet fra offisielt hold.

- Men det er en del saker som vi jobber med. Så tallet vil bli høyere og mer presist, sier Amiry-Moghaddam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere