*Nettavisen* Nyheter.

- Ungdom vil kunne føle seg presset til å be i bønnerom

Siv Jensen mener kommuner ikke har råd til å drifte de planlagte sykehjemsplassene. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Frp vil ha nasjonalt forbud mot bønnerom i skolene.

04.10.12 12:25

- Skolen er og skal forbli en sekulær møteplass for barn og unge, sier partileder Siv Jensen.

I dag fremmer Fremskrittspartiet forslag i Stortinget om å forby bønnerom i den offentlige skole. De håper å få Arbeiderpartiet med på forslaget.

Forslaget kommer etter at byrådet i Oslo satte foten ned for bønnerom i skolen. Gruppeleder i Oslo Frp, Carl I. Hagen, truet med å velte budsjettavtalen dersom bønnerom ikke ble forbudt i Oslo.

- Skolen er og skal forbli en sekulær møteplass for barn og unge. Ved å åpne opp for muslimske bønnerom på skolene i Oslo, vil ungdom med opprinnelse fra muslimske land kunne føle seg presset til å delta på bønnen selv om de ikke ønsker det, sa Carl I. Hagen til Nettavisen.

- Vil kunne føle seg presset
Tidligere i år stilte Muslimsk råd som krav at det skulle være bønnerom på alle skolene i Oslo. Skolebyråd Torger Ødegaard (H) gikk ikke med på det, men mente at hver enkelt skole selv skulle avgjøre dette spørsmålet. Etter påtrykk fra Hagen snudde Ødegaard.

- Jeg er enig i at slike bønnerom kan være uheldig med tanke på at ungdom med opprinnelse fra muslimske land vil kunne føle seg presset til å delta på bønnen selv om de ikke ønsker det, sa han.

Kan få støtte fra Arbeiderpartiet
Nå ønsker partileder Siv Jensen et nasjonalt forbud mot bønnerom i skolen. Siden både Høyre og Ap ble enige I Oslo, håper hun å få disse partiene med seg. Hun mener at bønnerom ikke hører hjemme i en norsk offentlig skole.

Kristin Halvorsen (SV) kastet seg inn i debatten ved å kritisere Ødegaards vedtak, og mente at skolene bør ta stilling til bønnerom selv. Men varaordfører og gruppeleder i Oslo Ap, Libe Rieber Mohn, ga sin støtte til Frps forslag. I motsatt fall ville rektorene havne i en kryssild mellom foreldre, lærere og elever, mener Mohn.

Bekymret for de unge
- Det forteller meg at i alle fall Oslos politikere, som virkelig kjenner disse utfordringene tett på kroppen, ønsker et slikt forbud velkommen, og vi tar det på alvor og fremmer forslag om det i Stortinget, sier Jensen.

Siv Jensen sier hun er bekymret for at unge mennesker kommer til å utsettes for press.

- Skolen skal være et sted til å lære, og troen sin den håndterer man i andre sammenhenger. Det å ha organiserte religiøse aktiviteter inne på en skole kan gjøre det mer krevende for unge mennesker som er i en sårbar og påvirkelig fase, sier Jensen til Nettavisen.

- Ikke skolens oppgave
- Gjelder dette også universiteter og høyskoler?

- Vårt forslag er altinkluderende. Vi har utformet forslaget slik at det skal gjelde hele den offentlige skolen.

- De som tidligere har vært «avhengige» av bønnerommene, hva skal de nå gjøre?

- Man oppsøker undervisningssteder for å lære, og så finnes det en lang rekke trossamfunn man kan oppsøke for å praktisere sin religion. Det er ikke den offentlige skolens anliggende å aktivt legge til rette i undervisningstiden, og det har strengt tatt ikke vært noe stort problem til nå. Men for unngå at dette blir en til stadig tilbakevendende diskusjon, så mener vi at det bør innføres et forbud for hele landet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.