RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Unndro 13,3 milliarder kroner i skatt

Økokrim
Økokrim Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norsk finansrådgiver har hjulpet rike amerikanere med å unndra 13,3 milliarder kroner fra beskatning, ifølge Økokrim. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

61-årige Helge Vilhelmsen skal ha organisert 25 norske stråmenn som skrev under på at de eide selskaper i skatteparadiset Cayman Island. Selskapene skal deretter ha blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefordeler for amerikanerne. Dette er en av tidenes største skattesaker i USA, skriver NTB som siterer Dagens Næringsliv (DN).

Økokrim har tiltalt mannen for hvitvasking, grovt heleri og for å ha sikret utbytte fra straffbare handlinger. Saken starter i Oslo tingrett mandag og skal etter planen pågå i tre og en halv måned.

- En ser svært sjelden saker i Norge med beløp i denne størrelsesorden, har førsteadvokat Petter Nordeng i Økokrim tidligere uttalt til Dagens Næringsliv ifølge NTB.

Økokrim skriver følgende i tiltalebeslutningen:

«...I perioden 1998 – 2006 bisto han til å sikre utbytte av straffbare handlinger ved å la seg selv og andre norske statsborgere registrere som tillitsmenn og/eller eiere i en rekke utenlandske selskaper og la selskapene fremstå som deltagere i transaksjoner som var uten reelt innhold. Transaksjonene ble benyttet til å skaffe amerikanske skattytere urettmessige skattefradrag på til sammen minst USD 2.300.000.000. Videre lot han minst USD 21.000.000 og DEM 37.000.000 av utbytte fra skattesvik i USA bli overført til/fra og oppbevart i selskaper eiet og/eller kontrollert av ham....»

61-åringen kom i politiets søkelys i 2006. Bakgrunnen var at amerikanske myndigheter hadde bedt Riksadvokaten om å etterforske navngitte nordmenn i forbindelse med saken. Det er kunder av det amerikanske revisorselskapet KPMG som var involvert i skatteunndragelsene. Selskapet har tidligere inngått en avtale med amerikanske myndigheter og godtatt å betale en bot. To tidligere ansatte ble dømt til fengsel. Den tiltalte mannen nekter straffskyld. Han mener det ikke er noe grunnlag for tiltale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere