- Unngå barbering om morgenen

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Menn bør unngå morgenbarbering. Les hvorfor her.

12.01.10 19:19

(SIDE2): Morgenbarbering kan forårsake alvorlige frostskader.

Norsk Luftambulanse mener nordmenn kler seg altfor dårlig, og må ta bedre forholdsregler når det kommer til vær og vind. Å barbere seg om morgenen kan være også utrygt. Dette kommer fram i en pressemelding.

– Ved å fryse tar man unødvendige helsemessige sjanser. Hvis du ikke har nok klær på deg skal det faktisk ikke så mange minusgrader til før du er i reell fare for frostskader eller nedkjøling, og faren øker i takt med minusgradene, sier Spook.

Riktig behandling – hva gjør du? Klikk her

– Mitt beste råd er å bruke ull innerst mot kroppen. Lue, hansker og gode sko er helt nødvendige plagg i tillegg til skikkelig jakke og bukse. Menn bør unngå barbering om morgenen og ansiktsvask bør droppes før man skal ut i minusgradene. Kroppens naturlige fettlag er fremdeles vår beste beskyttelse, sier Spook.

Mannens kjønnsorgan utsatt
Spook forklarer at de vanligste frostskadene oppstår i huden eller vevet i ansiktet, på fingre, tær, nese og ører. De vanligste frostskadene eller forfrysningene oppstår i huden eller vevet i ansiktet, på fingre, tær, på nese, ører. Mannens edlere deler er også utsatte.

Dype frostskader kan gi varig ujevn arrhud som skiller seg fra resten av huden. Ved alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å amputere den utsatte kroppsdelen.

– Nedkjøling skjer når kroppens varmetap er større en varmeproduksjonen og er den desidert alvorligste konsekvensen av kulde, understreker Spook.

Spesielt utsatte
Enkelte grupper har større risiko. Personer med skader eller sykdommer som gir nedsatt følsomhet (diabetes) er et godt eksempel.

– Husk også at kombinasjon av kulde og rus er svært farlig fordi nedkjølingen ikke oppleves på normal måte, advarer Spook.

Barn er også spesielt utsatt på grunn av deres hodestørrelse. Mye av varmetapet i kroppen skjer fra hodet, og barn har stort hode i forhold til kroppsstørrelse. Dette resulterer i at de har større varmetap enn voksne.

– Lue må man bruke kaldt vær. I tillegg bør barn være, avslutter Spook.

Førstemann til ulykkessted?
Om det er minusgrader ute og du er førstemann til et ulykkessted er det viktig at du dekker den skadede personen med tepper og klær. Nedkjøling kan nemlig føre til at skaden blir større og verre.

Riktig behandling – hva gjør du? Klikk her

Kilde: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.