*Nettavisen* Nyheter.

- Unngå jul på kreditt

Oslo (NTB): En halv million nordmenn har dårlig råd, men bidrar likevel til julens forbruksfest i form av ekstra mat- og gavekjøp. Kreditt og kredittkort er en løsning som kan gi økonomisk bakrus.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 forteller at det særlig er unge og unge voksne som ofte havner i pengeknipa. Mange i alderen 25-34 år sliter ekstra på grunn av store boliglån og høye utgifter i en etableringsfase.

- Jul på kreditt er en dårlig løsning for den som allerede har dårlig råd. Problemet blir ikke mindre med kreditt, det blir bare større, sier Gundersen.

Respons Analyse har utført en forbrukerundersøkelse for SpareBank 1 som viser at kun 39 prosent av de spurte ikke har opplevd å ha dårlig råd det siste året. De resterende 61 prosentene spenner fra gruppen som sier de sjelden har dårlig råd - til dem som sier de har dårlig råd hele tiden.

- Folk er ikke nødvendigvis fattige selv om de har dårlig råd, det skyldes ofte manglende planlegging og oversikt, sier Gundersen.

31 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de har fått betalingsanmerkning eller mottatt krav om inkasso. 21 prosent sier de ikke vet om de ville klare, eller ikke ville klart å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.