*Nettavisen* Nyheter.

- Unnskyld

Foto: Politika Newspaper (Ap)

Ratko Mladic sier unnskyld for alt han har påført familien, men mener at alle serbere må ta ansvar for massedrapene.

29.05.11 17:00

Kona, sønnen og svigerdatteren har møtt Ratko Mladic etter at han ble arrestert. Mladic kan allerede mandag eller tirsdag bli fremstilt for krigsforbryterdomstolen i Haag tiltalt for massedrap og andre grove overgrep under krigen i Bosnia på 90-tallet. Mladic er blant annet tiltalt for å ha stått bak den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo, og massakren på 8000 muslimer i Srebrenica i 1995.

Mladic har fortalt hvordan den 16 år lange jakten jakten på ham har gått utover familien.

- Dere ødela alt. På grunn av dere mistet min svigerdatter jobben og min sønn Darko mistet sine finanskontakter, skal Ratko Mladic ha sagt til visepåtaleansvarlig Bruno Vekaric ved krigsforbrytedomstolens påtaleenhet.

Men overfor familien har Mladic derimot beklaget alt han har påført dem.

- Han beklaget
- Han beklaget alt vi har måttet gå gjennom på grunn av ham. Han beklaget flere ganger , forteller svigerinnen Bosilijka Mladic.

Mladic har også bedt om å få se graven til datteren Anna. Hun skjøt seg selv med farens pistol i 1994 - midt under Bosnia-krigen da faren var verdenskjent for sin brutale krigføring. Mange mener at hun tok sitt liv på grunn av faren.

Svigerinnen til arresterte Ratko Mladic (69) sier at han har hatt tre slag de siste årene.

- Han tar medisiner fortalte han meg, men jeg tror ikke at medisinsk behandling er nok. Han fortalte meg og min mann at han hadde et slag i 2008 og at det var hans tredje. Siden da har han ikke hatt noen følelser i den høyre siden av kroppen, sier Bosilijka Mladic i et intervju med Vecernje Novosti skriver nyhetsbyrået PTI.

- Jeg tar ikke selvmord
Ratko Mladic blir holdt øye med 24 timer i døgnet av to vakter gjennom en åpen dør. Til vaktene skal Mladic ha sagt: «Dere trenger ikke å bekymre dere. Jeg skal ikke ta selvmord».

Det er visepåtaleansvarlig Bruno Vekaric ved krigsforbrytedomstolens påtaleenhet som forteller dette til The Guardian. Han forteller at Mladic nå er virker høyst levende, og at han har et stort behov for å snakke med folk.

På cella har han bedt om jordbær og tv. Etter først å ha vært svært aggressiv har Mladic nå roet seg ned betraktelig.

- Jeg er ingen morder
- Han var virkelig sint i begynnelsen. Han kjente meg igjen fra tv og sa: «Er du i CIA!», forteller Vekaric.

- Han følte seg som en stor serber og var sint på måten han var blitt behandlet den første dagen.

- Han var sta og motvillig. Han ville ikke samarbeide med dommeren den første dagen. Han snakket om sin kariere, og det som er interessant er at han sa til meg: «Bruno, jeg er ingen morder, men folkene som drepte de bør holdes ansvarlige».

- Den andre gangen jeg så ham så ba han om unnskyldning for sine reaksjoner, sier Vekaric.

- Må ha visst
Hovedpersonen selv vil ikke anerkjenne krigsforbryterdomstolen, og skal ha sagt at alle serberge må dele ansvaret for det som skjedde under krigen i Bosnia.

De siste årene har Mladic bodd relativt åpenlyst i landsbyen Lazarevo der han ble pågrepet, sier en kilde i der serbiske sikkerhetspolitiet BIA til The Guardian. Teamet fra BIA hadde i flere dager før pågripelsen fulgt med på Mladics daglige liv. Blant annet hadde Mladic hjulpet kusinen Branko på gården og deltatt i en lokal landsbyfest.

- Personlig tror jeg noen offentlige personer visste hvor han bodde. Det var merkelig også at det vi gikk til aksjon så var det ingen personlige eiendeler i huset, sier mannen til The Guardian.

Mladic hadde ikke gjort motstand da politiet kom inn i boligen der han oppholdt seg. Tvertimot hadde Mladic sagt at «dere har funnet det dere leter etter» og deretter invitert politiet på mat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag