*Nettavisen* Nyheter.

- Unødvendig tøff debatt

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Arne Johannesen mener likelønnsdebatten begynner å få preg av et svarteperspill.

24.01.10 22:32

Det går mot svært så tøffe tak når partene i arbeidslivet nå skal bli enige om likelønn under vårens lønnsoppgjør.

- Likelønnsdebatten har blitt unødvendig tøff, og begynner nå å få preg av et svarteperspill, sier leder Arne Johannessen i Politiets Felleforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Johannessen er også forhandlingsleder for Unio Stat. Unio er landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden med vel 280.000 medlemmer, deriblant både sykepleiere og politi.

Langt unna
Det er et sterkt krav fra Unio at likelønnskommisjonens forslag om tre milliarder kroner i en ekstra likelønnspott blir fulgt opp av regjeringen. Men regjeringen forutsetter at partene først avklarer om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor, hvilke grupper som skal prioriteres, og at resultatet ikke blir en generell lønnsvekst etter motkrav fra andre grupper. En slik enighet mellom partene er man langt unna i dag.

- Noen aktører vil ikke ha en likelønnspott i det hele tatt. Også i det politiske miljø, til og med i samme regjering, ser vi ulik tilnærming til spørsmålet, sier Johannessen.

Det er spesielt privat sektor i LO, med Fellesforbundet og dets mektige leder, Arve Bakke i front, som har provosert Johannessen. Bakke mener en likelønnspott er noe tull, og den siste uka har han i VG utfordret politiet til å tre til side til våren for å gi sykepleierne mer.

Ikke først i køen
- Det vil vi ikke godta. Noen må få mer, og vi vil ikke stå først i køen. Men lavtlønte mannsyrker skal ikke finansiere et løft for lavtlønte kvinneyrker, sier Johannessen til ANB.

- Blir partene enige om hvem som skal prioriteres?

- Det er mange ting som er i felles interesse. Spesielt i staten som område er det et godt grunnlag for enighet. Men jeg støtter Unio-leder Anders Folkestad som mener at det nå må gis et tydelig signal om ambisjoner og penger i en likelønnspott fra regjeringens side. Mye avhenger av det, sier Johannessen.

Arve Bakke velger å fokusere på lavtlønnsgrupper generelt når det gjelder likelønn.

Ekstra tillegg
- Fellesforbundet har ennå ikke vedtatt sine krav for lønnsoppgjøret, men skal jeg si noe generelt må det være at vi for å få til likelønn må sørge for at de som ligger i lavtlønnsgruppene må få ekstra tillegg. Vi kan også heve minstebestemmelser i overenskomstene, eller endre garantibestemmelsene, sier Bakke til ANB.

23. februar skal representantskapet i LO bestemme seg for hovedretningslinjene foran tariffoppgjøret.

Lederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan-Egil Pedersen, har allerede begynt å presentere sine krav.

- LO har nå sjansen til å vise at frontfagsmodellen er levedyktig over tid. Nå må de prioritere de mange tusen lavtlønte kvinnene i industrien, slik at disse får et solid lønnsløft. Det er på høy tid at vi tar et skippertak i 2010, for å få til noe som monner for de lavtlønte, sier Pedersen.

Det er sterke motsetninger mellom LO, som fokuserer på lavtlønnsgruppene, og Unio, med sine forventninger for sykepleierne.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, gjør det klart at forventningene hos hennes medlemmer er høye i år. Det er de også i Los lavtlønnsgrupper. Det blir en het vår for partene i arbeidslivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.