RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA er i særdeles dårlig selskap!

Foto: aFP (AFP)
Sist oppdatert:
USA er det eneste landet i Vesten som gjennomførte henrettelser i 2010.

Nettavisen skrev torsdag at den amerikanske Troy Davis kan bli henrettet om 14 dager, til tross for at mange organisasjoner hevder han kan være uskyldig.

- Dette er et grufullt eksempel på hvordan dødsstraff, også i USA, kan føre til at mennesker som muligens er uskyldig blir drept av staten, uttalte generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen torsdag formiddag.

I Amnesty Internationals årlige dødsstraffoversikt kommer det fram at USA er det eneste landet i Vesten som gjennomførte henrettelser i 2010. Det til tross for at innbyggerne i USA nyter langt bedre rettssikkerhet enn mange av de andre landene som fortsatt praktiserer dødsstraff.

- USA i dårlig selskap
Gjesteredaktør i Nettavisen, Knut Henning Thygesen, sier USA er i dårlig selskap.

- Den norske stats allierte USA er i særdeles dårlig selskap! Sammen med en rekke regimer som USA vanligvis ikke liker å sammenligne seg med, står «vår» allierte fast på dødsstraff, sier Nettavisens gjesteredaktør og ordfører i Risør, Knut Henning Thygesen (Rødt).

- Blant de andre 23 landene med dødsstraff, dømmes folk til døden uten skikkelig dom. Men man kan spørre om dødsdommene i USA, som ofte rammer svarte fattige, er noe mer «rettferdig». En ting er at de ikke får den juridiske hjelpen de trenger. En annen side er om det er noe å slå seg på brystet av, at staten med hele sitt rettsapparat og demokrati tar liv, sier Thygesen.

I 2010 var det færre henrettelser i verden enn året før. Antall henrettelser gikk ned fra 714 i 2009 til minst 527 i 2010, ifølge rapporten. Alt i alt er det nå 139 land som har avskaffet dødsstraffen i lovverk eller i praksis.

- Det er en gledelig tendens at flere og flere land avskaffer dødsdom, slik Amnesty dokumenterer. At USA tar et oppgjør med seg selv og opphever dødsstraff, er å håpe. Men veien dit for «ville vesten» synes lenger enn i en rekke fattige land med kortere demokratisk historie, sier Thygesen.

Landene som ligger på henrettelsestoppen, er Kina, Iran, Saudi-Arabia og Jemen. Amnesty har valgt å ikke inkludere antall henrettelser gjennomført i Kina, ettersom landet ikke offentliggjør statistikken. Dermed finnes det mørketall på flere tusen henrettelser som ikke er med i rapporten.

Registrerte henrettelser i 2010:

Bahrain (1), Bangladesh (9+), Hviterussland (2), Botswana (1), Kina (mange tusen), Egypt (4), Guinea (4), Iran (252), Irak (1+), Japan (2), Libya (18+), Malaysia (1), Nord-Korea (60+), De palestinske selvstyremyndighetene (5), Saudi-Arabia (27+), Singapore (+), Somalia (8+), Sudan (6+), Syria (17+), Taiwan (4), USA (46), Vietnam (+), Jemen (53+).

- Positiv trend å spore i USA
I Vesten er USA alene om å ha henrettet straffedømte i 2010. Men Egenæs har tidligere uttalt at det er en positiv trend å spore i USA.

- Vi har sett en veldig positiv utvikling de siste 20 årene i USA. Politikerne bruker praktiseringen av dødsstraff som et demokratisk argument, så man må få en mye sterkere opinion mot dødsstraff, uttalte Egenæs til Nettavisen i fjor høst.

- Den siste nasjonale undersøkelsen i USA fra 2008 viser at rundt 60 prosent er for dødsstraff. Men hvis de blir spurt om de fortsatt er for dødsstraff hvis alternativet er livsvarig fengsel, så er det bare 47 prosent som svarer ja, sa Egenæs.

For 20 år siden var det mellom 85 og 90 prosent som var for dødsstraff.

Henrettet tre homofile menn
I USA har innbyggerne tilsvarende rettssikkerhet som i Europa. Som en dødsstraffpraktiserende nasjon, kommer USA i selskap med land som ofte kritiseres for å henrette mennesker som ikke har fått en tilfredsstillende rettsprosess. Et eksempel er Iran, som henrettet tre mennesker forrige søndag på grunn av deres seksuelle legning. Norge reagerte kraftig på henrettelsene.

- Regjeringen tar sterkt avstand fra henrettelsene på søndag av seks menn i Karounfengselet i byen Ahvaz i Iran. Fullbyrdelse av dødsstraff innebærer et klart brudd på den mest fundamentale av menneskerettighetene; retten til liv, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Hilde Steinfeld, til Nettavisen.

- Når det offisielle iranske telegrambyrået ISNA dessuten antyder at det blant annet var homoseksualitet som lå til grunn for dommene mot tre av de seks, så gir det et spesielt negativ bilde av saken, ved at den i tillegg fremstår som et fullstendig uakseptabelt brudd på seksuelle minoriteters rettigheter, sier Steinfeld.

Les også: - USA risikerer å henrette feil mann
Les også: «Uskyldig» mann henrettet av Bush

I nyhetsmeldingen henviser nyhetsbyrået ISNA til straffeparagrafene 108 og 110 i den iranske straffeloven, som omhandler homoseksualitet og dødsstraff.

Det spesielle med søndagens henrettelser er at iranske myndigheter innrømmer at mennene ble henrettet som en direkte følge av homoseksuell aktivitet.

- Iran er hvert år et av de landene i verden som fullbyrder flest dødsstraffer. Vi har ved flere anledninger tatt dette opp med iranske myndigheter, og oppfordret dem til å revurdere spørsmålet om dødsstraff. Norge arbeider internasjonalt aktivt for å fremme beskyttelse av seksuelle minoriteters rettigheter. Vårt syn på dette området er kjent for iranske myndigheter, sier Steinfeld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere