RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA kan ende opp med svarteper

Foto: Schalk van Zuydam (Ap)
Sist oppdatert:
Kina forsøker å skifte fokus under klimatoppmøtet i Durban.

Tirsdag starter høynivådelen av klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika, og miljøvernminister Erik Solheim ankommer toppmøtet for å forhandle på vegne av norske interesser.

Partene i Durban drøfter en rekke tiltak som forhåpentlig skal redusere omfanget av klimaendringene - deriblant redusert avskoging, Det grønne klimafondet og finansiering av klimatiltak.

Hovedtemaer i forhandlingene
Men de største stridsspørsmålene omhandler en global, juridisk, bindende avtale og en videreføring av Kyoto-protokollen, som utløper ved årsskiftet.

- Det er to hovedting man forhandler om her i Durban. Det ene er en videreføring av Kyoto-protokollen som kun omfatter utslippet til rike land, minus USA. Og det andre hovedtemaet er en global avtale som omfatter alle land, sier klimaforsker ved CICERO, Steffen Kallbekken, til Nettavisen.

- Det som er interessant, er at EU sier de kan være med på en videreføring av Kyoto-protokollen dersom det kommer en global avtale, sier Kallbekken som følger forhandlingene i Durban.

Kina positive til avtale
Et lysglimt i forhandlingene er at Kina nå stiller seg positive til å forhandle om en juridisk, bindende avtale.

- De fikk jo mye av skylden for at det ikke gikk bra i København (klimatoppmøtet i 2008). Etter dette har de gjort en del endringer i egen politikk, og de blir oppfattet som en konstruktiv partner, sier Kallbekken.

Men Kina krever at EU, samt andre ikke-navngitte land, forplikter seg til en videreføring av Kyoto-protokollen.

- Dette tror jeg EU er fornøyd med. Kina oppfyller da ett av de viktigste kravene fra EU. Men jeg tror EU muligens må myke opp sine krav om hva som kreves av et veikart mot en global avtale, sier Kallbekken.

- Sitte igjen med svarteper
USA har på sin side sagt at de ikke vil inngå en juridisk, bindende avtale om utslippskutt dersom land som Kina ikke påtar seg lignende forpliktelser.

Kallbekken sier at med Kinas nye posisjon står USA i fare for å sitte igjen med svarteper.

- Jeg har hørt at Kina og USA har vært i møter i dag, uten å bli enige om noe, sier Kallbekken.

- Det er sikkert at det ikke blir en global, ambisiøs avtale her i Durban. Spørsmålet er hva man kan klare å få gjennom i forhandlingene. Det kan være at forhandlingene bryter sammen, sier han.

- Utfordringene er at alle landene har vetorett. Du tenger ett land som ikke vil, og dermed blir det ingen avtale.

Bindende avtale i 2015?
- I beste fall, hva vil de kunne oppnå under toppmøtet i Durban, Kallbekken?

- I beste fall får man til en videreføring av Kyoto-protokollen og et veikart om en global avtale med sikte om at det skal inngås en bindende avtale i 2015, pluss en avtale om Det grønne klimafondet og redusert avskoging, sier han.

Det betyr ikke at det automatisk blir inngått en avtale i 2015 som vil kunne innfri FNs klimamål om å hindre at den globale gjennomsnittstemperaturen stiger med mer enn to celsiusgrader.

- Om man hadde fått til en veldig ambisiøs avtale i 2015 så kunne man kanskje ha nådd togradersmålet, sier Kallbekken.

Kilder: BBC, CICERO, Store Norske Leksikon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere