RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA kan overvåke flertallet av verdens PC-er

Amerikansk etteretning kan mest sannsynlig overvåke din PC.
Amerikansk etteretning kan mest sannsynlig overvåke din PC. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
Sist oppdatert:
Amerikansk etterretning har mulighet til å overvåke harddiskene på de fleste datamaskiner over hele verden, ifølge et russisk selskap som har gransket saken.

Datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab mener det er etterretningsorganisasjonen NSA som står bak den omfattende operasjonen. En rekke av NSAs metoder for dataovervåking er tidligere blitt avslørt av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Metoden som de russiske ekspertene mener å ha avslørt, går ut på å plassere såkalt spionvare i kildekoden som kalles firmware i harddisker fra store produsenter som Toshiba, Western Digital og IBM.

Slik kan NSA angivelig hente ut filer og overvåke alt som skjer på datamaskinene som er rammet. NSA skal kun ha tatt full kontroll over enkelte maskiner som brukes av viktige etterretningsmål utenfor USA.

Noen av de aktuelle spionprogrammene skal imidlertid ha blitt funnet i PC-er i 30 ulike land. De fleste skal befinne seg i Iran, Russland, Pakistan, Afghanistan og Kina.

Én tidligere ansatt i NSA og én person som også har jobbet for amerikansk etterretning, bekrefter hovedtrekkene i Kaspersky Labs opplysninger overfor nyhetsbyrået Reuters. De to etterretningskildene ønsker ikke å bli navngitt, og NSA selv har ingen kommentar til avsløringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere