- USA kan sende opp astronautene sine med trampoline

OSLO 20110808. Russland ser på NATOs planer om et rakettforsvar som en trussel og mener et slikt system blant annet kan føre til en militær opptrapping i nordområdene. Norge må spørre seg om det er i landets interesse å bli med i rakettforsvaret, mener Russlands ambassadør til NATO, Dmitrij Rogozin. Foto: Morten Holm / SCANPIX

OSLO 20110808. Russland ser på NATOs planer om et rakettforsvar som en trussel og mener et slikt system blant annet kan føre til en militær opptrapping i nordområdene. Norge må spørre seg om det er i landets interesse å bli med i rakettforsvaret, mener Russlands ambassadør til NATO, Dmitrij Rogozin. Foto: Morten Holm / SCANPIX Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

En forbannet visestatsminister Dmitrij Rogozin setter hardt mot hardt når USA truer med sanksjoner.

Moskva (NTB-Reuters): Det omfattende romsamarbeidet mellom USA og Russland er under press. De nye sanksjonene som blant annet stanser amerikansk teknologieksport til Russland, er årsaken.

De nye sanksjonene ble offentliggjort mandag som en reaksjon på Russlands rolle i Ukraina-krisen. Russland har lovet å svare med samme mynt og har pekt ut romfartssamarbeidet som et felt som vil rammes.


Avhengig av russerne
En sentral russisk politiker, visestatsminister Dmitrij Rogozin, sa tirsdag at Russland har advart USA om at sanksjoner vil bli gjengjeldt.

– Jeg foreslår at USA heller sender astronauter til ISS ved hjelp av trampoline, lød hans sarkastiske kommentar.

Etter at NASA pensjonerte sine romferger, har den amerikanske romfartsadministrasjonen vært avhengig av russiske Sojus-fartøy for å sende astronauter til den internasjonale romstasjonen ISS.

- Begge sider vil rammes
Analytikere sier imidlertid til Reuters at det er liten fare for at Russland vil stanse den innbringende fergevirksomheten til ISS, som gir romindustrien i landet sårt tiltrengte inntekter.

Den russiske romindustrien er et nasjonalt symbol, og under den kalde krigen var konkurransen mellom Russland og USA på feltet skarp. Etter Sovjetunionens fall har klimaet vært langt mildere, og et omfattende samarbeid har vokst fram.


ISS: Etter den kalde krigen har USA og Russland utviklet et tett romfartssamarbeid, og USA er avhengig av at russerne frakter deres astronauter opp til romstasjonen ISS (bildet). Foto: Handout (Afp)


Kilder som kjenner industrien sier imidlertid at mange andre felles prosjekter vil rammes umiddelbart.

– Dette er et veldig følsomt tema siden vår forsvarsindustri var helt uforberedt på denne utviklingen. Begge sider vil rammes, men Russland vil tape mest i forhold til teknologioverføring, sier Sergej Oznobisjtsjov i den Moskva-baserte tankesmia Institute for Strategic Assessments. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag