- USA koser med tyranner

Potensiell presidentkandidat Marco Rubio er sterk motstander av at isfronten mellom USA og Cuba skal tine.

Potensiell presidentkandidat Marco Rubio er sterk motstander av at isfronten mellom USA og Cuba skal tine. Foto: T.j. Kirkpatrick (Afp)

Hevder Obamas Cuba-avtale setter amerikanske liv i fare.

19.12.14 10:36

USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro kom med en historisk kunngjøring onsdag kveld.

De to landene har besluttet å legge 50 år med bitterhet bak seg, og vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene som har vært fraværende siden 1961, samt oppheve deler av handelsembargoen.

Selv om mange amerikanere mener det er på høy tid med forsoning, er det flere kjemper i Det republikanske partiet som nå langer ut mot Obama.

Senator Marco Rubio (R), som er en potensiell presidentkandidat for 2016, raser over planene om å normalisere forholdet til Cuba.

- Dette er absurd og det føyer seg inn i rekken av tradisjonen, som denne administrasjonen har etablert, med å kose med tyranner og diktatorer, sa Rubio i et intervju med Fox News.

- Kidnappe amerikanere
I forkant av kunngjøringen ble en amerikaner løslatt fra cubansk fengsel, mens tre cubanere ble løslatt fra amerikanske fengsler. Rubio mener avtalen kan oppfordre andre land til «å kidnappe amerikanere».

- Det setter en pris på hodet til alle amerikanere i utlandet. Nå vet stater at om de tar amerikanere som gisler, så kan de få betydelige fullmakter fra USA, sa Rubio.

USA-ekspert Are Tågvold Flaten sier det er mange sammensatte grunner til at Rubio reagerer som han gjør.

- Når det nærmer seg presidentvalg og nominasjonskamp, så forklarer det ofte veldig mye av hva potensielle kandidater sier og gjør, og hvordan de posisjonerer seg, sier statsviter og redaktør for AmerikanskPolitikk.no, Are Tågvold Flaten, til Nettavisen.

Are Tågvold Flaten

- En god sak for Rubio
Rubio har foreldre fra Cuba, og er dermed en av de mest kjente amerikanskcubanerne i USA. Men han får også støtte fra andre republikanske tungvektere med å kritisere Obama.

- Jeb Bush, som sier han vurderer å stille som kandidat, kom også med en sterk uttalelse i går. Kanskje ikke like sterk som Rubio, men poengene er de samme, sier Flaten.

- De gjør dette for å spille på motstanden mot Obama på et overordnet nivå. «Her er det en president som er en dårlig forhandler, og som ikke står opp for våre prinsipper og idealer.» Det er det underliggende budskapet, sier Flaten.

Flaten sier at Rubio har i det siste gjort det dårlig på meningsmålingene, og at Cuba-saken er en god anledning til å markere seg.

- Dette er en sak for Rubio å posisjonere seg som en sterk røst innad i partiet. Han har falt litt i oppslutning etter innvandringssaken. Han var tilhenger av et innvandringsforslag som ikke gikk gjennom. Så dette er en fin mulighet til å gjøre seg selv aktuell igjen. Det er bare å se hvordan saken blir omtalt i amerikanske medier, sier Flaten.

Fakta

Fakta om USA og Cuba

Oppført på verstinglisten
Kritikerne av den nye avtalen mellom USA og Cuba peker på sistnevntes dårlige historikk med menneskerettigheter. Men kritikerne ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om at USA har diplomatiske forbindelser med andre verstingland, skriver Huffington Post.

Cuba står oppført blant de 16 verstinglandene i verden når det gjelder brudd på menneskerettigheter, ifølge Freedom House. Blant disse 16 landene er det bare Nord-Korea, Syria, Cuba og Somalia som USA ikke har eksisterende diplomatiske forbindelser med. USA har derimot diplomatiske forbindelser med både Kina og Saudi-Arabia, som rangerer høyt på verstinglisten.

Nominasjonsvalg
Til tross for at mange amerikanere ønsker Cuba-avtalen velkommen, tror Flaten at republikanerne kan spille på dette i det kommende nominasjonsvalget og presidentvalget.

- Selv om nasjonale meningsmålinger peker i retning av at flertallet ønsker en slik linje, så er ikke det nødvendigvis avgjørende hvis den republikanske basen, det vil si den viktigste velgergruppen, mener noe annet.

- Jeg tror egentlig de stor linjene er de som gir gjenklang hos folk, som kanskje ikke har fulgt med så nøye på denne saken. Som for eksempel Iowa, som er veldig viktig. Her er det de store ord og signaler som gir mest effekt.

Iowa er den første delstaten ut i både republikanerne og demokratenes nominasjonsprosess, og gir ofte en viktig pekepinn på hvor prosessen bærer videre.

HTML EMBED
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.