- USA må ratifisere FNs havrettskommisjon

Washington (NTB-Reuters): Kongressens manglende vilje til å ratifisere FNs havrettskonvensjon, øker risikoen for militær konfrontasjon med land som Kina, advarer USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

Over 160 land har til nå ratifisert den 30 år gamle konvensjonen. Den gir land med kystlinje en territorialgrense på 22 kilometer, men sikrer samtidig andre retten til å navigere i farvannet.

USAs manglende ratifisering av konvensjonen gjør at amerikanske fartøy må navigere i henhold til internasjonal sedvanerett. Det øker risikoen for konfrontasjon, ettersom tolkningen kan være ulik.

- Om vi ikke ratifiserer, risikerer vi konfrontasjon med andre som tolker internasjonal sedvaneretten til eget beste, sier Dempsey.

Han får støtte fra forsvarsminister Leon Panetta, som også forsøkte å overbevise utenrikskomiteen i Senatet onsdag om viktigheten av å undertegne havrettskonvensjonen.

- Om vi ikke blir en del av denne avtalen, og ikke greier å løse dette ved forhandlingsbordet, må vi i stedet bruke militærmakt til sjøs for å håndtere dette. Straks det skjer, øker helt klart risikoen for konfrontasjon, mener den amerikanske forsvarssjefen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.