*Nettavisen* Nyheter.

- USA og Egypt drøfter Mubaraks avgang

Foto: AMR ABDALLAH DALSH (Reuters)

USA og Egypt har torsdag innledet samtaler om et øyeblikkelig maktskifte, og demonstranter planlegger å storme presidentpalasset fredag

04.02.11 12:31

Amerikanske tjenestemenn er i hektiske samtaler med egyptiske tjenestemenn for å tilrettelegge for et umiddelbart maktskifte.

USA foreslår at Mubarak trekker seg umiddelbart og overlater makten til nåværende visepresident Omar Suleiman i en overgangsperiode fram til valget i september, skriver The New York Times.

Mubarak har tidligere denne uken sagt at han ikke vil stille til gjenvalg, men nekter å fratre makten før valget til høsten.

Planen er at Suleiman, med støtte av den egyptiske forsvarssjefen, generalløytnant Sami Enan, og forsvarsministeren Mohamed Tantawi, skal øyeblikkelig påbegynne prosessen med å implementere nye politiske reformer i landet, skriver avisen.

- Fornye landets valgsystem
Forslaget innebærer også at Suleiman skal invitere medlemmer fra ulike opposisjonsgrupper, inkludert Det muslimske brorskap, til å sitte i en overgangsregjering fram til nyvalget i september.

Overgangsregjeringen skal ifølge forslaget begynne arbeidet med å fornye landets valgsystem, slik at det blir frie og uavhengige valg til høsten.

Offisielle tjenestemenn i Barack Obama-administrasjonen opplyser til avisen at forslaget er ett av mange forslag som drøftes med høytstående egyptiske tjenestemenn, i et forsøk på å overtale Mubarak til å trekke seg fra makten.

- Vil ikke svikte Mubarak
Noen kilder opplyser imidlertid at det er foreløpig ingen indikasjoner på at visepresidenten og de mektige militærsjefene er villig til å svikte Mubarak.

- Det de spør om, kan ikke gjøres, sier en egyptisk kilde til The New York Times.

Kilden sier at en klausul i den egyptiske grunnloven forbyr visepresidenten fra å overta som president. Ifølge den egyptiske grunnloven er det lederen for nasjonalforsamlingen som eventuelt skal overta som president.

- Det er mitt tekniske svar. Mitt politiske svar er at de (USA red.anm.) ikke bør blande seg i våre saker, sier kilden.

- Skal storme presidentpalasset
Flere hundre tusen egyptere har i ti dager demonstrert i gatene med krav om at president Mubarak trekker seg fra makten øyeblikkelig. Opptøyene har så langt krevd 300 menneskeliv, og onsdag skjedde det en dramatisk utvikling da Mubarak-tilhengere og Mubarak-motstandere barket sammen i Kairos gater.

Sammenstøttene fortsatte torsdagen, og etter hvert ble også utenlandske journalister et mål for mobben, som er misfornøyd med mediedekningen.

Fredag er omdøpt til «avgangsdagen» hvor det er planlagt massive demonstrasjoner etter fredagsbønnen. Mange demonstranter planlegger å storme presidentpalasset, men flere opposisjonsledere advarer mot dette i frykt for at hæren skal gripe inn med voldsbruk.

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'Egypt', interval: 6000, title: 'Egypt', subject: 'Følg tvitringen om Egypt', width: 250, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' } }).render().start();

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag