RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA risikerer å gå i samme felle

Sist oppdatert:
USA risikerer å gå i den samme fellen i Iran, som de gjorde i Irak.
Det mener Irans forhandlingsleder i striden om landets atomprogram, Ali Larijani, som advarer amerikanerne mot å bruke militærmakt.

Washington driver psykologisk krigføring i håp om at dette skal åpne døren for sanksjoner og bruk av militærmakt, sier Larijani til BBC.

Som tilfellet var med Irak, later USA nok en gang som om de har internasjonal støtte for sitt syn, noe de slett ikke har, mener den iranske forhandlingslederen, som fastholder at iranerne utelukkende har fredelige hensikter med sitt atomprogram.

Ender med katastrofe

- Dette ender med katastrofe. Vi driver bare forskning og utvikling, og de ønsker å oversende saken til Sikkerhetsrådet, sier Larijani.

- Noe av det de sier, er nok psykologisk krigføring. Om de virkelig har tro på dette, og tror at de kan nekte oss våre grunnleggende rettigheter, så tar de feil, sier han til BBC.

Larijani avviser at Iran vil rakne dersom amerikanske styrker angriper, og advarer Bush-administrasjonen mot å lytte til råd fra enkelte hold.

- De får nok en gang dårlige råd fra en klikk av sionistiske orientalister, sier Larijani.

- Dette forteller meg snarere om deres svakheter, enn deres styrke. De må gjerne starte noe slikt, men de kan aldri fullføre det. De er sårbare, de er svært sårbare. De forregner seg, sier Larijani.

Bolton truer

Blant dem som har truet med bruk av militærmakt mot Iran, er USAs FN-ambassadør John Bolton.

- Jo lenger vi venter med å møte den iranske trussel, jo vanskeligere vil det bli å finne løsninger. Vi må forberede oss på å ta i bruk alle midler for stanse trusselen fra det iranske regimet, sa Bolton da han talte i USA-Israel-foreningen i helgen.

Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, mener likevel at det er mulig å komme fram til enighet om en atomavtale med Iran.

Konfrontasjon vil ikke løse striden om atomprogrammet, understreket ElBaradei mandag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere