RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Usannsynlig at terrorister utgir seg som flyktninger

Ungarsk politi tar hånd om en syrisk familie som har tatt seg inn over grensen fra Serbia.
Ungarsk politi tar hånd om en syrisk familie som har tatt seg inn over grensen fra Serbia. Foto: Bernadett Szabo (Reuters)
Sikkerhetseksperter tviler på at IS utnytter flyktningkrisen til å plassere terrorister på europeisk jord.

En europeisk sikkerhetsekspert mener det er liten risiko for at grupper som Den islamske staten (IS), smugler militante personer inn i Europa ved å infiltrere den enorme flyktningstrømmen som velter innover kontinentet.

- Den islamske staten har ikke behov for å eksportere krigere til Europa fordi de importerer krigere fra Europa, sier leder for Det europeiske senter for strategisk etterretning og sikkerhet (ESISC ), Claude Moniquet, til Reuters.

Han får støtte fra en av Nordens fremste terroreksperter.

- Slik politikere presenterer det, så virker dette som et stort problem. Men det er det ikke, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Trenger krigerne selv
Moniquet mener det er vanskelig å se hvilke fordeler IS har av å sende avgårde syrere og irakere til Europa, som snakker arabisk, kjenner Irak og Syria og som de selv har bruk for, når de allerede må rekruttere tusenvis av europeiske fremmedkrigere.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utelukker ikke at terrorister eller radikalisert personer trenger seg inn i Europa under dekke av å være flyktninger.

- Når det gjelder syriske kvoteflyktninger til Norge, har PST vært med på å gi råd til utvelgelsen. Hovedårsaken til det, er å unngå å få personer til landet som vil utføre terror. Vi er med som en sikkerhetsventil, men det er ingen garantier selv om vi er med på å gi råd, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

Magnus Ranstorp

Risikofylt
Ranstorp mener det er tungvint, og ikke minst risikofylt, for terrorister å ta seg inn i Europa som flyktninger. Han påpeker overfor Reuters at det finnes enklere måter å snike seg inn i Europa, deriblant ved å bruke falske eller stjålne pass.

Ranstorp påpeker også overfor Nettavisen at IS allerede har sympatisører i Europa som eventuelt kan brukes til å gjennomføre terror.

- Om vi ser på alle de terrorplanene med IS-kobling som er blitt avverget, så er det veldig få tilfeller hvor det har vist seg at gjerningsmannen har søkt asyl, sier Ranstorp.

Flyktningene fra Syria må som kjent begi seg ut på en livsfarlig ferd for å komme seg til Europa. Denne uken kom nyheten om at over 70 flyktninger ble funnet omkommet i en buss i Østerrike. Samtidig er 200 flyktninger fryktet omkommet i et forlis utenfor Libya.

Les også: - Det er ikke nordmenn som er ofre for denne krisen
Les også: - Må stanse det før vårt eget samfunn ødelegges

Hittil i år har 2300 flyktninger omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet.

Over 340.000 flyktninger har ankommet EU i løpet av årets syv første måneder. Klarer flyktningene å komme seg til et Schengen-land, kan de reise fritt over grensen i 26 land i Europa - inkludert Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere