*Nettavisen* Nyheter.

- Usedvanlig farlig standpunkt av Brekk

Foto: (Scanpix/Montasje)

Høyre tordner mot Lars Peder Brekks sleivspark mot nobelkomiteen.

16.08.12 12:39

I 2010 fikk tildelingen av Nobels fredspris til Kina-dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Utdelingen skapt rabalder i Kina og har gjort det vanskeligere for deler av norsk næringsliv i Kina. Likevel er handelen i vekst.

Senterpartiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk kritiserte komiteen i Dagens Næringsliv tirsdag da han svarte følgende på spørsmålet om hva Norge bør gjøre for å bedre forholdet til Kina:

«Det er to ting. Arbeide videre med den dialogen vi trenger gjennom næringsliv og politikk. Og så synes jeg Stortingets nobelkomité i ettertid bør erkjenne at det hadde vært fornuftig å tenke seg litt om».

Les også: Stavrums kommentar: - En hyllest til Lars-Peder Brekk

- Usedvanlig farlig standpunkt
Stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark (H) synes dette er et « svært problematisk utspill av Brekk».

- Det han sier er at menneskerettsforkjempere i viktige land for Norge aldri kan få prisen fordi at reaksjonene kan skade Norge og norsk handel. Det mener jeg er et usedvanlig farlig standpunkt.

Gitmark sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Den Norske Nobelkomite består av Thorbjørn Jagland (leder), Kaci Kullmann Five, Inger-Marie Ytterhorn, Berit Reiss-Andersen og Gunnar Stålsett.

- Barnslig og hårsår oppførsel
- Hvordan mener du samarbeidet skal rettes opp?

- Det er opp til kineserne. De bestemmer selv når de vil gå bort fra sin barnslige og hårsåre oppførsel, mener han.

- Norge har ingenting å unnskylde - og skal aldri komme med noen unnskyldning overfor Kina, understreker sørlandspolitikeren.

Les også: - Stortingets nobelkomité burde tenkt seg litt om

Gitmark fortsetter:

- Så lenge kineserne driver med diplomatisk boikott av Norge, må det være uaktuelt med norsk støtte til deres ønske om observatørstatus i Arktisk råd. Brekk ønsker å oppheve denne boikotten, og med det er han i ferd med å fjerne oss fra testamentet til Alfred Nobel, tordner Gitmark.

«Prisen för fysik och kemi utdelas af Svenska Vetenskapsakademien; för fysiologiska eller medicinska arbeten af Carolinska institutet i Stockholm; för litteratur af Akademien i Stockholm samt för fredsförfäktare af ett utskott af fem personer, som väljas af Norska Stortinget.»

- utdrag fra Alfred Nobels testamente

- Sårbar og spinkel
Gitmark er ikke overrasket over Brekks syn:

- Brekk ønsker å vise handlekraft, men i stedet viser han seg fra en spinkel og sårbar side fra en person som ikke tar menneskerettigheter på alvor. Jeg opplever at partiet generelt er et rausere parti enn dette, selv om partiet tradisjonelt har vært navlebeskuende og lite opptatt av spørsmål utenfor våre landegrenser.

Her kan du lese mer om Alfred Nobels testamente.

- En fabelaktig røst
Gitmark mener hele Stortinget og Regjeringen må stå opp for komiteen:

- Nobelkomiteen er en fabelaktig røst for de som kjemper for en bedre verden. Hele Stortinget og Regjeringen bør stå opp for dem. I en slik kontekst opplever jeg det som undergravende at han så tydelig kritiserer komiteen og dens valg. Vi må heie på komiteen slik at prisen får den anseelsen den fortjener!

Enkelte utnevnelser har måttet tåle mye kritikk i ettertid, som da Barack Obama så vidt hadde sittet i presidentstolen og ble æret på dette vis.

- Ville ha presidenten på besøk...
- Det kunne synes som et ønske om å få Obama på besøk. Jeg mener den prisen var prematur og sånn sett feil, men komiteen består av mennesker, som kan glippe, sier han.

Gitmark mener komiteen skal tåle kritikk også:

- Men nobelkomiteen må få være uavhengig og fri. Det vil stride mot Nobels testament hvis vi skal stille krav til utnevnelsen eller begrense deltakelsen. Det vil også stride med norsk demokratitankegang, sier han.

Nettavisen har gjort Brekk oppmerksom på saken med anledning tl å gi en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag