RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

- Uskyldig barn skutt i hodet av snikskytter

Sist oppdatert:
Regimet fortsetter å angripe sivilbefolkningen med stridsvogner, soldater og snikskyttere.

Terroren fortsetter med uforminsket kraft mot sivilbefolkningen og regimekritikere i Syria. De siste dagene har regimet angrepet sivile i sørlige byer som Deraa og Izraa. I Deraa rullet flere stridsvogner inn i byen etterfulgt av tre tusen soldater mandag denne uken. I tillegg skal snikskyttere ha blitt utplassert på hustakene rundt om i byen.

Hensikten er å temme opprøret i den sørlige delen av landet. Ifølge menneskerettighetsaktivister i landet har regimestyrkene skutt og drept minst 453 sivile etter at demonstrasjonene startet for seks uker siden.

Samtidig har det pågått massearrestasjoner av aktivister, og bare de siste dagene skal 500 ha blitt anholdt av regjeringsstyrkene.

Hermetisk lukket for omverden
Syria er så godt som hermetisk lukket for omverden ettersom internasjonale journalister er nektet adgang inn i landet.

I syriske medier meldes det stort sett om at sikkerhetsstyrker blir angrepet og skutt av terrorister i Deraa og andre byer i sør. Men videoklipp fra demonstrasjoner og kamphandlinger i Syria forteller en helt annen historie.

I et videoklipp fra den sørlige byen Izraa blir et uskyldig barn båret vekk etter angivelig å ha blitt skutt i hodet av en snikskytter. Livredde barn løper rundt i gatene og forsøker å søke dekning for snikskytterens dødelige kuler.

- Fem skutt av snikskyttere
Bare i løpet av tirsdag ble fem personer skutt og drept av snikskyttere i Deraa, forteller øyenvitner til CNN. Ett av ofrene var en seks år gammel jente. Vitnet forteller at de heller ikke får begravd sine døde fordi sikkerhetsstyrkene okkuperer gravstedene.

Uroen i Syria startet da regjeringsstyrker slo ned på demonstranter i Deraa som etterlyste politiske og sosiale reformer. Demonstrasjonen er inspirert av opprørene i Egypt og Tunisia som endte med at ekspresidentene Mubarak og Ben Ali måtte trekke seg fra makten.

Viser ingen nåde
Men ingenting tyder på at den syriske presidenten Bashar al-Assad har planer om å innfri noen flere krav fra demonstrantene.

Assad har i stor grad besvart ropene om reformer ved å angripe sivilbefolkningen. I likhet med Libyas leder Muammar al-Gaddafi viser Assad ingen nåde overfor demonstranter som ønsker en demokratibevegelse.

Verdenssamfunnet har innført en rekke sanksjoner mot Gaddafi og innledet et militært angrep mot regimet i Libya.

Men så langt har ikke verdenssamfunnet maktet å reagere på uretten som pågår i Syria.

Møte i sikkerhetsrådet
Onsdag kveld er det ventet at FNs sikkerhetsråd skal drøfte mulige sanksjoner mot regimet. Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal har allerede laget et utkast som forslår en felles fordømming av drapene på demonstranter og en uavhengig gransking av drapene, melder BBC.

FNs generalsekretær gikk ut tirsdag og fordømte regimets brutale offensiv mot demonstrantene.

- Det er en selvfølge at syriske myndigheter har en plikt til å beskytte sivile og respektere internasjonale menneskerettigheter. Dette inkluderer ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier generalsekretær Ban Ki-moon i en uttalelse.

Tirsdag utstedte Utenriksdepartementet nye reiseråd for Syria der de fraråder nordmenn å reise til eller oppholde seg i Syria.

Norge fordømmer
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere i uken fordømt voldshandlingene mot sivile i Syria.

- De ansvarlige for drapene på fredelige demonstranter i Syria må stilles til ansvar for sine handlinger, sier utenriksminister Støre i en uttalelse.

Så langt har de største byene blitt fritatt for store opptøyer. Men onsdag ble det observert minst 30 stridsvogner på vei inn mot hovedstaden Damaskus, melder Reuters. Det er uklart hva som er formålet med denne mobiliseringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere