- Uskyldig mann kan henrettes andre juledag

Foto: Iran Human Rights

Politisk fange står i fare for å bli hengt førstkommende søndag etter å ha kriget mot Gud.

25.12.10 09:27

Iran Human Rights har allerede før julen varslet at iranske myndigheter vil komme til å henrette flere dødsdømte i juletiden.

Hensikten er å få minimal internasjonal oppmerksomhet rundt de omstridte henrettelsene.

- Dette gjelder spesielt saker som normalt vekker stor internasjonal oppmerksomhet, opplyser talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, i en melding til Nettavisen.

Nå har menneskerettighetsorganisasjonen mottatt bekymringsmeldinger vedrørende en politisk fange i Iran.

- Ifølge meldinger fra Iran skal Habibillah Latifi, kurdisk politisk fange, henrettes søndag 2. juledag. Latifis advokat har bekreftet meldingen, sier Amiry-Moghaddam.

Kriget mot Gud
- Latifi er dømt til døden i en revolusjonsdomstol, for "Moharebeh" (krig mot Gud). Han har benektet enhver involvering i voldelig aktivitet mot regimet.

Iran Human Rights håper norske myndigheter vil reagere kraftig på planene om å henrette den angivelige uskyldige mannen.

- Vi ber norske myndigheter og verdenssamfunnet om å vise kraftig reaksjon på henrettelsesplanene. Det eneste som kan redde Latifi nå er sterk internasjonalt press på iranske myndigheter.

UD følger med på situasjonen
I 2008 gjennomførte iranske myndigheter ni henrettelser på julaften. Da gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre ut i media og fordømte handlingen.

Les også: - Julen er høytid for henrettelser

Utenriksdepartementet opplyser at de følger nøye med på situasjonen i Iran.

- Vi følger alltid med på menneskerettighetssituasjonen i Iran, og vi vil også følge situasjonen i julen, sa kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen tidligere denne uken.

Ifølge Iran Human Rights er rundt 400 mennesker bekreftet henrettet i Iran hittil i år. Amiry-Moghaddam mener 2010 trolig blir det året med flest henrettelser de siste ti årene.

- I år har de enda større behov for å spre frykt fordi økonomien er dårlig og de har fjernet subsidier på blant annet bensin. Dette går ut over befolkningen i Iran, og myndighetene er redde for protester. Derfor har vi grunn til å frykte flere henrettelser nå som vi nærmer oss jul og julefeiring. Tusenvis av mennesker kommer til å være i fare, sier Amiry-Moghaddam.

- Tobarnsmor kan bli henrettet
Amiry-Moghaddam frykter også at Sakineh Mohammadi Ashtiani (43), tobarnsmoren som ble dømt til steining for å ha vært utro mot ektemannen, kan bli henrettet i løpet av julen, ettersom hun er en profilert person.

Ashtiani var opprinnelig dømt til steining for utroskap og ti års fengsel for medvirkning til drap. De siste månedene har imidlertid iranske myndigheter omgjort hele dommen til henging for drap – etter å ha presset fram en tilståelse på at hun drepte ektemannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.