*Nettavisen* Nyheter.

- Usmakelige og skadelige argumenter

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sammenligner Per Haakonsen med amerikanske begravelsesdemonstranter.

23.01.12 16:17

Per Haakonsens kobling mellom Utøya-massakren og Guds vrede vekker reaksjoner selv blant konservative kristne i Norge. Det mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. På lederplass har han tatt avstand fra Haakonsens 22. juli-synspunkter og trukket paralleller til Westboro Baptist Church i USA. De har gjort seg bemerket ved å benytte soldatbegravelser til å demonstrere mot det de anser å være samfunnets moralske forfall.

- Et ekstremt miljø
- Westboro Baptist Church er et ekstremt miljø som har reist rundt på soldatbegravelser i USA og hevdet at Gud er glad for drepte soldater og at dette er en straff for en lovgivning som tolererer homofili og abort. Westboro Baptist Church truet med å komme til Norge etter 22. juli, men heldigvis ble det ikke noe av, sier Selbekk til Nettavisen.

Advarer mot åndelige forklaringer
Han forteller at det har vært en debatt i Dagens spalter etter 22. juli blant annet om teologiske spørsmål om Guds vilje knyttet til terrorangrepene. På lederplass var den kristne avisa tidlig ute og advarte mot «åndelige» forklaringer på det som hadde skjedd. I desember rykket Selbekk også ut på lederplass og tok avstand fra Per Haakonsens synspunkter om at Utøya var en straff for Arbeiderpartiet.

- Må vise nestekjærlighet
- Jeg har ment at det kristne svaret på 22. juli må være nestekjærlighet og medfølelse. Vi har sluppet til en del i våre spalter i ytringsfrihetens navn, men jeg mener det blir både feil og usmakelig å koble Utøya til Guds vilje. Vi har hatt noen innlegg som har støttet Haakonsen, men tror ikke dette er holdninger som er veldig utbredt og at de fleste aktive kristne i Norge tar avstand fra dette. Jeg har også vanskelig for å se hva han vil med dette. Jeg forstår ikke hva som er hans anliggende, sier Selbekk.

Han sier han ikke er overrasket over at Per Haakonsen gjentar sine synspunkter om Utøya og norsk Israel-politikk i foredrag han holder, men betegner det som trist at han ikke har tatt rådet fra Dagens redaksjon om å besinne seg.

- Kan bare gjøre skade
- Jeg kan ikke forstå at han holder på på denne måten. De overlevende etter Utøya og de pårørende etter tragedien har nok å stri med om ikke de skal bli stilt overfor slike synspunkter om at terrorangrepet kan være et uttrykk for Guds vilje. Jeg mener Gud er på de sørgendes side og at han elsker alle mennesker uansett politiske synspunkter. Derfor er det trist at Haakonsen fortsetter som han gjør. Det kan bare gjøre skade, og det kan ikke bidra til annet enn mer sorg hos de menneskene som allerede har det vondt, sier Selbekk.

Holdt foredrag i Sarpsborg
Det var på et åpent møte i KrF-regi i bystyresalen i Sarpsborg onsdag i forrige uke Per Haakonsen holdt foredrag om «Antisemittiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid».

Her sa han blant annet at «Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid», skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Flere tilhørere reagerte på det som ble sagt. Alf Wilhelmsen var en av dem:

- Jeg synes det er ille at KrF inviterer talere med slike ekstreme synspunkter på sine møter, og jeg synes det blir helt feil å bruke bystyresalen til slikt, sier Wilhelmsen ifølge sa.no.

Bibelkonservativ Israel-venn
Til Nettavisen sier Per Haakonsen selv at han betrakter seg som en bibelkonservativ Israel-venn og at synspunktene han formidler er i tråd med det Bibelen forkynner om en Gud som både kan vise kjærlighet, men også straffe.

Skrev kronikk i september
Haakonsen hevder han har fått bred støtte for sine synspunkter fra Dagens lesere.

Vebjørn Selbekk sier at det har vært noen som har uttrykt støtte til Haakonsen, men han avviser at det er snakk om bred støtte.

Det var i en kronikk i Dagen 28. september i fjor at Per Haakonsen koblet hendelsene 22. juli til norsk Israel-politikk.

«Det gjelder å se Guds finger i det som skjer. Derfor må slike ulykker tas på alvor. Ungdommen på Utøya var nok på sett og vis uskyldige. Men vi andre må prøve å lære av det som skjer. Vi må se den dypere mening. Gjør vi ikke det, kommer det til å hende oss noe verre», skrev Haakonsen blant annet i kronikken.

Les hele skandaletalen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag