*Nettavisen* Nyheter.

- Uten henne hadde jeg sittet alene, sett på TV og ventet på at dagen skulle bli ferdig

Foto: KRISTINE RISTESUND (Bergensavisen AS)

Åpner hjemmet julaften

Det sier 48 år gamle Trond Cato Johannessen. Nabo May-Britt Marthinussen (44) reagerte sporenstreks da hun så venninnen Eli-May Espelids melding på Facebook om at hun gjerne ville ha selskap på julaften.

- Jeg tenkte med en gang på Trond, for jeg visste at han skulle være alene på julaften. Det skulle egentlig jeg også, men nå jeg skal til min søster før jeg kommer ut hit, sier Mathinussen til Bergensavisen.

Trist for mange
I et koselig hus i Salhusveien bor Eli-May Espelid (44) og hennes datter Maya (10). Maya skal til sin far i julen, og dermed tok moren et valg om at hun ville gjøre noe på julaften for de mange ensomme hun vet finnes der ute.

- Med en gang jeg fikk ideen om å invitere folk til julemiddag, kjente jeg at det var helt riktig for meg. Dette gleder jeg meg virkelig til, forteller hun.

Rundt bordet sitter Johannessen og Marthinussen. De skryter voldsomt av vertinnen og håper flere lar seg inspirere til å gjøre det samme.

- Det finnes så mange der ute som sitter alene. For dem som er ensomme i utgangspunktet, er julen en ekstra trist tid, sier Marthinussen.

Naboen hennes i Indre Arna, Trond Cato Johannessen, nikker og er helt enig.

- For meg kunne Korskirken vært et alternativ, og jeg har vært der noen ganger tidligere. Men det er så mange mennesker der, det blir rett og slett litt for mye for meg, sier han ærlig.

Melder seg ut
48-åringen har ikke feiret julen noe særlig de siste årene.

- Jeg har egentlig satt meg selv litt på sidelinjen av det hele. Det blir for mye kjøpegalskap, jeg melder meg rett og slett litt ut. Jeg lagde meg gjerne noe god mat, men satt egentlig bare foran TV-en og ventet på at dagen skulle være over, sier han til Bergensavisen.

I år ser han derimot frem til julaften med stor spenning.

- Jeg gleder meg veldig, og er selvsagt litt spent. Det blir en utfordring å møte nye mennesker på denne måten, men det er en utfordring jeg tar.

Espelid får fire eller fem gjester til pinnekjøtt på julaften.

- Det eneste gjestene skal gjøre, er å kose seg. Vi har fått pinnekjøtt fra en butikk som likte initiativet så godt, resten spleiser vi på, smiler hun.

- Kanonbra
De to gjestene som er på førjulsvisitt mens BA er på besøk, kan ikke få fullrost Espelid for initiativet hennes.

- Det er rett og slett kanonbra, og mange flere burde gjøre som henne. Hun er helt unik, smiler Marthinussen.

I tillegg til pinnekjøtt, blir det riskrem, gang rundt juletreet og tonnevis med god stemning.

- Det gir meg stor glede å ha muligheten til å gjøre dette for mine medmennesker. Jeg oppfordrer alle andre som har plass til en ekstra gjest på julaften om å invitere noen. Det kan være vanskelig for ensomme mennesker å be om hjelp, sørg for at du selv spør dersom du tror noen er alene. Det kan bety enormt mye for den personen, sier Espelid.

Julefeiring
Flere organisasjoner tilbyr julefeiring.

Først ut er julefesten som Hallgeir Berge har tatt initiativ til. I samarbeid med Salt Bergenskirken og Kristent Interkulturelt arbeid blir det julefest som er åpen for alle, men med et spesielt fokus på flyktninger og asylsøkere 22. desember fra kl. 16 til 20 i Salem.

På julaften inviterer Radisson Blu Hotel Bryggen til julelunsj fra kl. 12 til 15. Arrangementet er primært rettet mot rusavhengige, men andre som har lite å rutte med er også velkomne.

Kirkens Bymisjons tradisjonsrike julefeiring i Korskirken er åpen for alle. Der blir det messe klokken 17.30. Etter messen blir det julemat. Avsluttes kl. 23.00.

1. og 2. juledag er det åpent i Kafe Magdalena der det serveres varm julelunsj.

Røde Kors sin besøkstjeneste har arrangert julemiddag for eldre på Engensenteret i 30 år. Det gjør de også i år, og omkring 30 personer er påmeldt.

På nyttårsaften blir det gratis middag for alle hos Frelsesarmeen i Ladegårdsgaten fra kl. 18 til 21.

Robin Hood-huset har åpent fra kl. 11 til 15 på julaften.

En av ti har ingen å være med
I år samarbeider VG og Røde Kors om Julesentralen for andre år på rad. Til nå er det 450 familier/personer som har meldt til sentralen at de har plass til flere rundt bordet på julaften.

Omtrent hundre personer har meldt inn at de ønsker å komme på besøk.

I Hordaland er det 18 personer som tilbyr julefeiring gjennom Julesentralen og ni som ønsker å komme på besøk til noen.

- Vi i Røde Kors kobler sammen dem som tilbyr julefeiring og dem som ønsker julefeiring. I tillegg til de 450 private tilbudene som er registrert, er det 70 ulike åpne fellesarrangementer over hele landet, forteller avdelingsleder i Røde Kors Grete Herlofson til BA.

Undersøkelser organisasjonen har gjort viser at omkring ti prosent av oss er alene på julaften.

- Det vi også vet er at de aller fleste ikke ønsker å være alene akkurat på julaften. Opplevelsen av ensomheten er større den dagen hvor de aller fleste har folk å tilbringe tid sammen med. Gjennom Julesentralen har vi en unik mulighet til å vise medmenneskelighet og raushet i praksis. At også private har blitt inspirert av sentralen og inviterer hjem mennesker de ellers ikke ville invitert, er vi veldig glade for, sier Herlofson.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.