RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Utenlandske arbeidssøkende snikes inn som spesialister

Oslo (NTB): En rekke arbeidsgivere har de siste årene forsøkt å få oppholdstillatelse for asylsøkere ved å lyve og kalle dem «spesialister».

Politiet og utlendingsmyndighetene har avdekket en rekke slike falske søknader, skriver VG Nett. Bedriftene forsøker på den måten å smugle inn billig arbeidskraft.

Blant annet har politiet undersøkt en kebabrestaurant som oppga at en arbeidstaker var spesialist med en årslønn på over 500.000 kroner. Andre yrkesgrupper hvor det er søkt om opphold til spesialister er kjøkkenassistenter, kokker, butikkmedarbeidere, lagerarbeidere, renholdsarbeidere og yrker innen bygg og anlegg.

Bakgrunnen er en endring i regelverket for arbeidssøkere som kommer fra andre land enn Schengenområdet. Reglene åpner for at også ufaglærte fra disse landene kan arbeide i Norge dersom de tjener mer enn 500.000 kroner i året.

Politiet mener ordningen misbrukes og går inn for at den avvikles. Lederen for Oslo-politiets utlendings- og forvaltningsseksjon, Bjørn Vandvik, mener bestemmelsen gjør migrasjonskriminalitet mulig.

Misbruket kan skje ved at arbeidstakere ikke mottar lønnen de ifølge søknaden skulle få. Vedkommende kan jobbe mye mer og med helt andre arbeidsoppgaver enn oppgitt, eller så kan store deler av beløpet betales tilbake til arbeidsgiver. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere