*Nettavisen* Nyheter.

- Utrolig at noen har overlevd dette helvete

Tusenvis av innbyggere gikk lørdag gjennom de utbombede gatene i sitt gamle nabolag. Mange av dem så ut til å være i sjokk over de store ødeleggelsene. Foto: Stringer (Reuters)

Dette var en storby for to år siden.

13.05.14 14:54

Syrias tredje største by, Homs, er etter to år med bombeangrep og beleiring redusert til en by bestående av ruiner. Nye bilder som er tatt av Reuters-fotograf Ghassan Najjar, viser de enorme ødeleggelsene som er påført av krigsmaskinen til det syriske regimet.

Byen Homs har vært under beleiring av president Basher al-Assads styrker i to år.

Beleiringen ble avsluttet i forrige uke ved at FN evakuerte nærmere 2000 opprørere og deres familier ut av Homs.

- Deler av Homs, og ikke minst gamlebyen hvor disse opprørerne var innesperret og omringet, er så å si fullstendig ødelagt. Og det er enorme ødeleggelser i resten av Homs. Det er nesten umulig å tro at noen har overlevd her, sier Syria-ekspert og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- Klarte å kjempe imot
Mange innbyggere i Homs har sultet i hjel i løpet av beleiringen fordi det brutale regimet blokkerte alle forsyninger av mat, medisinsk utstyr og krigsutrustning inn til byen. Det har også gått rykter om at de innesperrede opprørerne måtte ty til kjæledyrene for å mette magene.

- Det unike er at opprørerne har klart å holde denne byen så lenge, og at regimet ikke har klart å kjempe dem ned. De har vært totalt beleiret i denne byen, i motsetning til Aleppo hvor opprørerne holder halve byen uten å være omringet, sier Kverme.

- Nå endte det med at opprørerne ble evakuert fra Homs, og så kom regimet inn og tok over byen. Det er utrolig at en såpass lite utrustet gruppe klarte å holde denne byen så lenge, sier Kverme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kai Kverme Foto: UiO

Stor symbolverdi
Han forteller at Homs har hatt en stor symbolverdi for opprørerne, og at den fortsatt vil ha det selv om byen måtte evakueres til slutt.

- Det var mange som kom seg levende unna dette helvete. De har vært utsatt for en massiv beleiring og blitt bombet av flyvåpenet. Likevel ble de ikke militært nedkjempet av regimet, sier han.

Han tror opprørerne som overlevde Homs, vil få høy status i det syriske opprøret.

- Man kan forestille seg at det gir grobunn for opprørsmyter blant opprørerne fra Homs. Dette kan brukes som et eksempel på hvordan man ikke overgir seg, til tross for en voldsom overmakt, sier han.

- Hvert tredje hjem ødelagt
Regimet har tatt kontrollen over byen, og tidligere innbyggere har fått lov til å vende tilbake til sine hjem i Homs. Men de fleste blir møtt av et trist syn i byen som er bombet sønder og sammen.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier at hvert tredje hjem i Syria er ødelagt. Han beskriver Syria som den største flyktningekatastrofen siden etterkrigstiden, og sier den overgår både Balkan og Rwanda i omfang.

- Minst tre millioner mennesker har forlatt landet, og det er 6,5 millioner internt fordrevne. Det begynner å nærme seg ti millioner mennesker som er blitt drevet bort fra sine hjem. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig, sier Jan Egeland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Egeland Foto: (SCANPIX)

- Må gi så det svir
Til tross for grusomhetene, er det ifølge Egeland vanskelig å vekke opp politisk og folkelig opinion.

- Problemet er at Syria har en utfordring som langt overgår andre internasjonale utfordringer. Både Ukraina-problematikken og finanskriser og andre internasjonale katastrofer blekner sammenlignet med det som nå skjer i Syria, understreker generalsekretæren, som har tidligere erfaring som FNs nødhjelpskoordinator.

Han vil likevel poengtere at det nytter å hjelpe.

- Vi når fram med hjelpen. Flyktninghjelpen og andre internasjonale organisasjoner gir hjelp inn til veldig mange av de verst rammede byene. Én av tre får lite eller ingenting. To får hjelp. Det er ingen unnskyldning ikke å gi så det svir til Syria, både offentlig og privat. Mange får ikke hjelp fordi det ikke er nok ressurser, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Homs' innbyggere strømmer nå tilbake til ruinene av sine hjem i gamlebyen. Foto: Stringer (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter to år med bombeangrep og beleiring er Homs bombet sønder og sammen av Assad-regimet. Foto: Stringer (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Homs var Syrias tredje største by. Nå er byen redusert til ruiner. Foto: Stringer (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Opprørerne som har holdt stand i gamlebyen i Homs, måtte til slutt gi opp i forrige uke. De fikk fritt leide ut av byen ved hjelp av FN. Foto: Stringer (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Strømmen av mennesker tilbake til gamlebyen i Homs kom dagen etter at de siste opprørerne forlot den sentrale bydelen. Foto: Stringer (Reuters)


Annonsebilag