RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Utroskap kan skje den beste

GODE KOLLEGER kan ha et godt øre for vanskene du opplever i eget forhold.
GODE KOLLEGER kan ha et godt øre for vanskene du opplever i eget forhold. Foto: Istockphoto
Sist oppdatert:
Tror du ikke partneren din vil være utro? Her er tipsene for deg.

(SIDE2:) - Å være utro er som å «pisse i buksen en kald vinternatt». Løsningen blir problemet, sier Kate Elin Søyland i Åpen Dialog til Side2.

Utroskap utløser alltid en krise i forholdet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Varselsklokker
- Begge parter er som regel sterkt preget av det emosjonelle kaoset som oppstår, sier Søyland.

Uansett årsak til utroskap, så mener Søyland at varselklokkene ringer hos den som vurderer det. De fleste leter etter «legitime unnskyldninger» for å kunne gjøre det, mest for å rettferdiggjøre hviket og lette sin egen samvittighet.

LES OGSÅ: Fristet til å være utro. Her er tipsene til deg.

- Det er gjerne «det hun/han ikke vet, har ikke vedkommende vondt av» «jeg lever bare en gang» « det er jo bare uskyldig flørting..» «han/hun bryr seg jo ikke allikevel». Noen er mer kyniske og ser ikke på det som utroskap engang, de definerer det heller som et krydder i hverdagen. Dette kommer frem når de prater med terapeuten alene.

Noen oppsøker det aktivt, for eksempel via en datingside for gifte som ønsker å være utro, selv om de sjelden innrømmer det overfor partneren i ettertid. Noen er utro gang på gang i årevis uten at partneren merker det.

- Sjokkert over seg selv
Men mange hadde nok ikke forestilt seg at de kom til å være den utro part i et forhold.

- Mange er sjokkert over egne handlinger og sier at de trodde aldri at dette skulle skje dem og deres forhold, sier Søyland.

De færreste forteller om utroskap uoppfordret.

- Mine kliniske erfaringer viser at krisen blir enda tøffere når partneren på egenhånd oppdager sin kjære «med buksene nede», sier samlivsterapeut Søyland.

5 TIPS TIL DEG SOM ER BEKYMRET

Finn ut om din bekymring er reell eller om det handler om andre faktorer, for eksempel om du er usikker på grunn av tidligere svik.

Ta opp din bekymring! Alt for mange har slått seg til ro med logiske forklaringer «det er på grunn av alt stresset på jobben» «det er fordi vi har våkenetter med småbarn at han/hun er så fraværende». Bruk heller tid på å stille gode spørsmål enn å lete etter noen kjappe trygge svar.

Mange utro personer forteller at de ikke klarte å ta opp problemene i forholdet eller de ble ikke hørt. Problemene kan føre dere nærmere. Tren på å ha en åpen dialog om vanskelige tema, en god prat kan tilføre relasjonen ny vitalitet og mer nærhet.

Sextørke i forholdet? Er komplimenter og gode samtaler fraværende hjemme? Da er du i faresonen! Et dårlig fungerende forhold er allikevel ingen unnskyldning for å være utro, men det kan være en del av forklaringen på hvorfor det kunne skje.

Vær raus med hverandre, kontroll løser ingen problemer. Jobb med å bygge tillit hver dag. Og fortell hverandre hva en trenger for å føle seg trygg og elsket. Prøv gjerne parterapi. Sex før din kjære skal ut på byen, vil gjøre at dere emosjonelt mer nære til tross for avstanden.

Dersom din bekymring vedvarer, bestill en time hos en parterapeut. Typiske tegn på utroskap er at vedkommende har en forklaring «på alt», distanserer seg i forholdet (men ikke alle), ikke lenger lar mobilen ligge på bordet, lyver og pynter på sannheten, bruker mye tid på pc og Facebook eller jobber mye m.m.

5 TIPS TIL DEG SOM IKKE ER BEKYMRET

Utroskap kan skje i de beste forhold. Vær ydmyk for at det også kan skje deg. Husk at kjærligheten er ferskvare. Investér derfor i dag, til helgen kan det være for sent.

Ord betyr ingenting om ikke handlingen følger etter når fristelsen kommer. I stedet for å innta en moralistisk holdning, snakk heller mer åpent om hvordan og hvorfor forebygge utroskap, bevisstgjøring kan være preventivt.

Hvor går din grense, egentlig? Hva er greit og hva er ikke greit? Lag hver for dere en klar definisjon på utroskap og sammenlikne disse. Bli enige om en felles grense.

Åpen dialog? - eller på din måte! Presser du gjennom din meninger og løsninger? Det kan svekke den emosjonelle tilknytningen. Tren på åpen dialog. Ta tak i dine svake sider, det vil styrke relasjonen.

Sett av tid i hverdagen til litt kjærestetid, Ha det gøy, opplev ting sammen – vær åpen for sex og fortrolige samtaler. Skap litt spenning, men ikke stress. Vitale forhold tåler godt noen kjedelige perioder.

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog (www.odialog.no) i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. I tillegg til fagkilde i media og konsulentvirksomhet, har hun et stort fokus på forebyggende samtaler.

Svarene i dette intervjuet bygger på samlivsterapeut Kate Elin Søyland sine kliniske erfaringer fra terapirommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere