*Nettavisen* Nyheter.

- Utsendelse vil være hjerterått

Foto: RUNE JOHANSEN (Bergensavisen (BA))

Seks år gamle Nathan kan bli rammet av Norges nye returavtale med Etiopia.

27.01.12 15:25

Torsdag kveld undertegnet Norge en avtale som åpner for å sende seks år gamle Nathan ut av landet han er født i.

Det var i november i fjor at BA skrev om lille Nathan fra Ytre Arna for første gang. Hans etiopiske foreldre kom til Norge før han ble født, de jobbet og betalte skatt frem til pappa Asfaw Eshete (40) fikk inndratt arbeidstillatelsen.

Les saken i Bergensavisen her

- Et mareritt for dem
Til tross for at familien er nektet opphold, har Norge så langt ikke hatt mulighet til å returnere familien til Etiopia. Dette endret seg imidlertid da Norge og Etiopia signerte en utleveringsavtale.

- De synes det er helt forferdelig. Det er et mareritt for dem, sier Aina Heldal Bøe som har engasjert seg i Nathans sak.

Hun har selv en seksåring og synes en utsendelse av Nathan vil være hjerterått.

Har varslet gjennomgang
Utleveringsavtalen mellom Norge og Etiopia kommer etter at Justisdepartementet varslet at de vil gjennomgå hele asylpolitikken for barn.

400 barn venter nå i håp om at denne gjennomgangen vil åpne for at de kan bli boende.

Stortingsmeldingen er ventet i februar, men har allerede blitt utsatt flere ganger.

Med den ferske utleveringsavtalen hengende over seg, er familiens eneste håp at Nathans sak fryses før de blir tvangsutsendt.

- Nathan er en av disse 400 barna. Det ville være hjerterått å sende familien ut før storingsmeldingen som kan gi dem en sjanse til å bli værende. Dette er små barn som venter på det eneste de har - sin egen fremtid. Det viktigste nå er å få stilt disse sakene i bero, sier hun.

Åpner for frivillig retur
Avtalen mellom Norge og Etiopia er allerede tredd i kraft, men åpner for frivillig retur frem til 15. mars.

- Det er ikke aktuelt for Nathans foreldre å reise frivillig. De frykter på nytt fengsel og tortur i hjemlandet, sier Heldal Bøe.

De norske myndighetene er på sin side fornøyd med den nye avtalen.

«Avtalen legger til rette for at borgere av Etiopia kan returnere til sitt hjemland på en sikker og verdig måte. Gjennom denne avtalen vil etiopiske borgere som velger å returnere frivillig, motta et engangsbeløp ved ankomst til hjemlandet, samt få tilbud om støtte til reintegrering som legger til rette for en ny start i Etiopia,» skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

- Etiopiske borgere har gjennom mange år vært en stor asylsøkergruppe i Norge, og vi er veldig glade for at vi nå har inngått en avtale som vil fremme retur til Etiopia, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Norge er det første og eneste landet i Europa som har inngått returavtale med diktaturstaten Etiopia. Det er absurd at de er stolt over det, sier Heldal Bøe.

Les flere saker i Bergensavisen

NOAS bekymret etter ny returavtale

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter at flere av etiopierne vil bli forfulgt, fengslet og i verste fall torturert dersom de fra 15. mars tvangsreturneres til hjemlandet.

- Etiopia er et meget autoritært regime hvor menneskerettighetsbruddene har blitt verre i løpet av det siste året. Mange av dem som sendes hjem har drevet politisk opposisjon mens de har vært i Norge, og dette vil få konsekvenser for en del av dem. Det etiopiske regimet bruker store ressurser på å forfølge og fengsle sine kritikere, enten det dreier seg om tidligere parlamentsmedlemmer, journalister eller sivile aktivister, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå ifølge en pressemelding.

Organisasjonen peker på at en del av de etiopiske barna er blant dem som har bodd lengst i Norge uten lovlig opphold og mener disse sakene må stilles i bero. Dersom regjeringen nå skynder seg med å tvangsreturnere disse, er det det motsatte av å legge barns beste til grunn for asylpolitikken, mener NOAS.

NOAS mener det er galt å prioritere en returavtale med Etiopia, der statsminister Meles Zenawi styrer med jernhånd. Det er første gang på 20 år det åpnes for tvangsretur til Etiopia. NOAS sier det etiopiske regimet, som er helt avhengig av utviklingshjelp og økonomisk bistand fra Norge, årlig bruker store summer på å overvåke sin egen befolkning, også de som har flyktet til utlandet.

Les hva NOAS skriver om returavtalen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.