*Nettavisen* Nyheter.

- Utvider byggestansen med 60 dager

Foto: TIM SLOAN (Afp)

Netanyahu skal ha fått en «belønning» av Obama.

04.10.10 21:06

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha gått med på å utvide byggestansen i to måneder, har israelske offisielle kilder opplyst til den London-baserte avisen Asharq al-Awsat, melder Haaretz.

Netanyahu har tidligere uttalt at det var uaktuelt å utvide byggestansen i de israelske bosettingene som utløp 26. september.

- Fikk «belønning»
Meldingen kommer samtidig med påstandene om at president Barack Obama skal ha tilbudt Netanyahu en en godtgjørelse i bytte mot å utvide byggestansen, slik at fredssamtalene kan fortsette.

Obama skal ha kommet med løfter om at den israelske hæren kan fortsette sin tilstedeværelse i Jordan-dalen, samt fremmet forsikringer om vedvarende amerikansk militær og politisk støtte.

- Ser ikke veldig lyst ut
Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, sier det er helt avgjørende med en utvidet byggestans dersom forhandlingene skal kunne fortsette.

- Dette er helt nødvendig for at ikke fredssamtalene skal dø før de har begynt å leve. Jeg har selv alltid trodd at amerikanerne ville klare å få Israel til iallfall å komme med noen midlertidige utvidelser av byggestansen, og det kan komme flere av dem, sier NUPI-direktør Jan Egeland til Nettavisen.

- Men vi snakker ikke om år, vi snakker om måneder. Og det er nok for lite for å få til den store rammeavtalen amerikanerne håper på. Så det ser ikke veldig lyst ut, men det er i hvert fall et glimt av håp, sier Egeland, som hadde en sentral rolle under Oslo-forhandlingene på 1990-tallet.

Krever byggestans
President for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, har sagt det er uaktuelt å fortsette fredsforhandlingene uten en byggestans. Abbas skulle kunngjøre sin endelige beslutning etter et møte med Den arabiske liga denne uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.