- Vakkert meteorregn

Foto: (Bjørnar G. Hansen/Spaceweather.com)

Men stormen ble svakere enn antatt.

14.12.09 09:42

- I natt får vi maksimum i årets flotteste meteorsverm – Geminidene. Minst 140 stjerneskudd er ventet i timen, det vil si 2–3 per minutt, sa astronom Jørgen Røed Ødegaard søndag kveld.

Det var nok et litt for optimistisk varsel.

- Svermen ble ikke like intens som forventet og nådde ca. 60 per time. Dette var barfe halvparten av den forventete intensitetet. Også her i Oslo kunne en se en god del stjernskudd, før det ble litt overskyet ved midnatt, forteller seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter mandag morgen.

- Komet i 160.000 km/t
Selv om intensiteten var lavere enn ventet, var det likevel vakkert å se mot nattehimmelen.

- Årsaken er støvkorn fra en utdødd komet, som kommer inn i atmosfæren med 160.000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Svermen kan sees over hele landet og fravær av månelys gjør forholdene ideelle, forteller Røed Ødegaard.

- Værforholdene gjør det lettest å observere fenomenet fra Østlandet og store deler av Nord-Norge, sier Røed Ødegaard.

Så du meteorstormen og tok fine bilder? Del dem med Nettavisens lesere: vaktsjef@nettavisen.no

Meteorstormen er ganske langvarig og varer i mange dager. I midten av november kunne vi også se en kraftig meteorstorm på himmelen, men ifølge Ødegaard vil stormen som nå har startet blir enda lenger og kraftigere.

Meteorstormen skyldes at jordkloden passerer gjennom banen til asteroiden 3200 Phaethon.

Dette er en gammel komet som for lengst er død.

- Kometen og dens lange hale går ennå i bane, og det er halen som skaper fantastiske stjerneskudd på himmelen. Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er årviss og sikker, men de siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt, sier Ødegaard.

2-3 stjerneskudd i minuttet
Han sier at det i år forventes minst 140 stjerneskudd i timen på det meste.

- Dette svarer til 2–3 i minuttet dersom man er på et mørkt sted og har øyne som har vent seg til mørket. Aller flest stjerneskudd ventes rundt kl. 06.10 om morgenen mandag 14. desember, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- En rekke meldinger om stjerneskudd har allerede kommet inn, så dette ser veldig lovende ut!, sier han.

Ødegaard forklarer her hva som nå skjer:

- Jorden passerer i natt gjennom et støvbånd i rommet, men dette støvet kommer merkelig ikke fra en komet som støvet i meteorsvermer pleier å gjøre, men fra asteroiden 3200 Phaethon. Dette merkelige objektet har vist seg å være en utdødd komet. Kometer har meget langstrakte baner som fører de inn til solvarmen en gang på kanskje flere hundre eller flere tusen år.

- Da fordamper store mengder is og frosne gasser og drar med seg mye støv ut i rommet. Noen ganger passerer kometer så nær Jupiter at banen blir forandret. Kometen kan slynges ut av Solsystemet og bli borte, eller den kan bli kortperiodisk. I så fall vil det ikke ta veldig lang tid før all is og alle frosne gasser er kokt bort av solvarmen. Tilbake blir det liggende stein og støv. Det er slik 3200 Phaethon har oppstått, sier Ødegaard.

Han sier at Geminidene har fått sitt navn fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Tvillingene (Gemini).

- Svermen inneholder enkelte større partikler som kan gi virkelig kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.