- Vaksiner deg mot flåttsykdom

Foto: Eeg, Jon (Scanpix)

Opplever stor pågang fra folk som vil vaksinere seg mot flått.

30.06.11 22:11

Helsesøster Monika Oshaug i Skien kommune opplever stor pågang fra folk som vil vaksinere seg mot flått med en enda farligere smitte, skriver Telemarksavisa.

Mange i Telemark har hytte og campingvogn eller ferdes mye langs kysten om sommeren. Spesielt utsatte områder for flått er Kragerø, Bamble, Porsgrunn, langs hele svenskekysten og stockholmsskjærgården.

I skog og mark
- Hvis en skal på tur til de områdene, men bare være i byen eller på kafé, er det ikke nødvendig med vaksine. Det er hvis du skal være ute i skog og mark, du kan få flått på deg, sier hun.

Oshaug anbefaler alle som skal oppholde seg i skog og mark langs kysten, eller gå i høyt gress ved hytta, campingvognen eller på telttur å ta vaksinen.

Bruk godt skotøy
- Det samme gjelder ferievaksine, ikke nødvendigvis til Syden, men til Øst-Europa og steder der det er mye skog, sier Oshaug.

Helsesøsteren sier de som ferdes ute langs kystnære områder bør ta sine forholdsregler. Det er viktig og bruke strømper i skoene eller helst støvletter og putte buksa nede i strømpene.

TBE-virus
Det er særlig skogflått som bærer encefalitt, eller TBE, som er en flåttoverført hjernebetennelse.

Vaksinen hjelper mot TBE, men ikke mot borrelia, som flåtten også kan ha. Flåttbitt behandles med antibiotika. Borrelia er en bakterie, mens TBE er et virus.

Lammelser
Foreløpig finnes det ingen vaksine mot borrelia, som også kan gi mange plager som lammelser og føre til langvarige skader. Helsesøsteren mener likevel det er få dødsfall som følge av sykdom fra flått.

Det arbeides kontinuerlig med å utvikle en vaksine også mot borrelia. Oshaug mener det kan komme en vaksine mot borrelia i 2016 eller 2017.

Angriper hjernen
Helsesøsteren sier de hadde stor pågang om flåttvaksine i fjor sommer, og den har holdt seg stor også i år.

- Viruset som angriper hjernen kommer fra Russland og de baltiske landene. Det er ikke nytt, men ble oppdaget her i landet først på Sørlandet.

- I fjor ble det oppdaget i Bamble, Porsgrunn, Kragerø og Larvik. Nå er viruset også oppdaget i Sandefjord. Det er bare et tidsspørsmål før vi får det første tilfelle i Skien, mener Oshaug, ifølge ta.no.

Flåttbitt
Vaksinen forhindrer ikke at en kan bli bitt av flått.

- Du kan fortsatt få flått på kroppen, men vaksinen hjelper mot TBE-viruset. Flått som bærer TBE-viruset er ikke så vanlig som flått med borrelia.

Symptomene på både borrelia og TBE-viruset er ganske like. Det kan gi lammelser, hodepine, leddplager, nerveskader, problemer med balansen og konsentrasjonen samt hukommelsessvikt.

Skummelt
- Det som er skummelt med TBE-viruset er at du ikke får et lite, rødt merke som du får etter et flåttbitt med borrelia. De første symptomene er feber og influensalignende sykdom.

Inkubasjonstida fra smitte til symptomer er fra én til tre uker. Det begynner ofte med en influensasykdom.

- Hvis en har oppholdt seg i skog og mark og begynner å få influensasymptomer etter én uke eller to, lønner det seg å oppsøke fastlegen. Viruset kan bare påvises ved blodprøve, sier Oshaug.

Vaksine
Det finnes vaksine mot TBE-viruset, men foreløpig ikke mot borreliabakterien. Helsestasjonene i flere kommuner og Telemark vaksinesenter gir TBE-vaksine. Vaksinen koster 300 kroner for voksne og 260 kroner for barn og varer i tre år.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.