*Nettavisen* Nyheter.

- Valget er en fadese

Foto: Fremskrittspartiet (Frp)

Frp-politiker Mazyar Keshvari sier folk frykter for livet etter valget.

13.06.09 20:15

Iranske myndigheter har erklært at sittende president Mahmoud Ahmadinejad har vunnet det iranske presidentvalget med 63 prosent av stemmene.

- En farse
Lørdag ettermiddag meldes det om demonstrasjoner og sammenstøt med politiet i Teherans gater.

Frp-politikeren Mazyar Keshvari kom til Norge som politisk flyktning fra Iran. Han mener valget er et bevis på et terrorregime ute av kontroll.

- Hele valget er en eneste stor farse. Det er verken gjennomført etter demokratiske eller menneskerettslige prinsipper, sier Keshvari til Nettavisen.

Han sier valget så langt har vært et rent skuespill.

- Det iranske lederrådet godkjente kun 4 av 2000 søkere som presidentkandidater. Dermed har landets øverste leder, ayatollah Khamenei, kunnet velge kandidater som passet ham, sier Keshvari.

- Ute av kontroll
Men valgkampen skal ha kommet ut av kontroll. Særlig ble det tydelig under et tv-sendt debattprogram da opposisjonskandidaten Mousavi kalte president Ahmadinejad for «diktator».

- Khamenei og Ahmadinejads skuespill kom fullstendig ut av kontroll. Derfor besluttet man åpenbart å manipulere valgresultatet på en slik måte at det ikke behøves en annen valgomgang, sier Keshvari.

Det var på forhånd ventet at det minst ville bli en valgomgang til fordi ingen av kandidatene ville oppnå den nødvendige oppslutningen som kreves for å kunne utropes som president.

- Frykter for familien
Keshvari har selv familie i Iran. De sier de frykter konsekvensene av et fortsatt Ahmadinejad-styrt regime.

- Jeg har snakket med min egen fetter, som er student i Iran. Han sier valget alltid har vært et spill for galleriet, men at det denne gangen var mye verre enn ved tidligere valg, sier Keshvari.

- Det foregår i dette øyeblikk massearrestasjoner i landet, og min fetter frykter at det også vil ramme dem, sier han.

- Kan gå mot opprør
Lørdagens demonstrasjoner kan være begynnelsen på et opprør, tror Keshvari.

- Det er et stort potensial for opprør. Folket har fått nok av alle overgrepene. Dessverre er regimet så sterkt at ethvert tegn på opprør og kritikk vil bli slått svært hardt ned på, sier han.

- At også journalister har blitt slått med køller, er horribelt. Men dette er noe millioner av iranere er vant til. Fengsling uten dom og rett, tortur, overgrep, henrettelse og systematisk trakassering av barn, kvinner og homoseksuelle er hverdagslig i dette grusomme diktaturet, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.