- Valget er en farse

UKRAINA

Separatistene vant soleklart valgene i Øst-Ukraina. Men valgene møter sterk kritikk fra både EU og Kiev.

Separatistene vant soleklart valgene i Øst-Ukraina. Men valgene møter sterk kritikk fra både EU og Kiev. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters / NTB Scanpix)

Søndagens valg i Øst-Ukraina var ulovlig og et hinder for fred, mener EUs nye utenrikssjef Federica Mogherini. Russland er ikke enig.

03.11.14 06:00

- Jeg betrakter dagens valg som et nytt hinder på veien mot fred i Ukraina, sier Mogherini.

EU kommer ikke til å anerkjenne utfallet av valgene i de separatist-kontrollerte områdene, slår hun fast.

- De fant sted i strid med intensjonene i våpenhvilen og fredsavtalen Kiev undertegnet med opprørerne i september, og som ble støtte av verdenssamfunnet og Russland, heter det i en kunngjøring fra Mogherini.

Russland respekterer

Russland anerkjenner derimot valget, der separatistene leder klart i de to selvproklamerte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.

- Vi respekterer innbyggernes vilje sørøst i Ukraina. De som blir valgt, har fått et mandat til å løse praktiske spørsmål og gjenopprette et normalt liv i regionen, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Klar seier

Ifølge uoffisielle resultater fikk separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko over 80 prosent av stemmene i Donetsk, mens Igor Plotnitskij sikret seg 63 prosent i Luhansk.

38 år gamle Zakhartsjenko en av separatistlederne som undertegnet våpenhvilen i september, men han stoler ikke på regimet i Kiev av den grunn.

- Dobbeltspill

- Ukraina ønsker ikke fred, slik de hever. Det driver helt åpenbart et dobbeltspill, sier han.

Zjartsjenko innser samtidig at Donetsk neppe vil høste internasjonal anerkjennelse.

- Vi kommer neppe til å bli anerkjent. Det er på en side dumt, men på den annen side er det svært bra for da har vi heller ingen internasjonale forpliktelser, sier han.

Farse

Ukrainas president Petro Porosjenko avfeier søndagens valg i de separatist-kontrollerte områdene som ulovlige.

- Valget er en farse, mener Porosjenko, som har varslet gransking av det han kaller grunnlovsstridige valg.

Søndagens valg i de separatist-kontrollerte områdene blir sett på som et svar på forrige ukes parlamentsvalg i Ukraina, som separatistene ikke anerkjenner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.