- Valgkampens store brumlebass

Foto: Roald Berit (SCANPIX)

Siv Jensen ber Lars Sponheim roe seg litt ned.

17.08.09 21:52

Mandag kveld møttes partilederne til valgkampens første partilederdebatt på Tabloid på TV 2, og der kom uenigheten på borgerlig side nok en gang til syne.

Venstre-leder Lars Sponheim gjentok mer enn gjerne at han absolutt ikke vil sitte i regjering med Siv Jensen (Frp).

- Jeg kan ikke sitte i regjering med Siv Jensen. Det er umulig, sa Sponheim.

- Skulle tro han ledet det største
Siv Jensen svarte med å be Sponheim roe seg litt ned:

- Jeg tror Sponheim med fordel skal slutte å være valgkampens store brumlebass, og begynne å snakke om de politiske sakene, sa Jensen i debatten.

Hun mente det var et hav av forskjell på om vi får en rødgrønn regjering eller om vi får en regjering av de ikke-sosialistiske partiene etter valget.

- Fremskrittspartiet er klare. Vi danner gjerne regjering alene, eller gjerne sammen med de andre partiene. Og jeg gjentar gjerne min samarbeidsinvitasjon til Sponheim jeg, fordi jeg mener at Sponheim får gjennomført mye mer av Venstres politikk sammen med Fremskrittspartiet enn sammen med Jens Stoltenberg, sa Jensen.

Jensen kom også med et annet sleivspark til Sponheim.

- Han leder landets minste parti. Av og til høres det ut som om han leder det største, sa Jensen til latter fra blant andre Erna Solberg (H).

Usikker før valget? Test ditt partivalg med Nettavisens partitest

- Håper Høyre kommer på bedre tanker
Sponheim la heller ikke skjul på at han også misliker at Høyre vurderer å samarbeide med Siv Jensen, og mente at en stemme til Høyre derfor også kan være en stemme til Fremskrittspartiet.

- Det sier Høyre selv når de åpner for å lage en ren regjering av Fremskrittspartiet og Høyre. Jeg tror jeg også har lest i avisene at Erna Solberg kan være støtte for en ren Fremskrittsparti-regjering, sa Sponheim, før han fortsatte:

- Jeg synes det er veldig leit. Vi har så gode erfaringer med hva jeg kaller en anstendig sentrumsorientert politikk mellom sentrum og Høyre, at jeg gjerne vil få det til. Så jeg håper Høyre kommer på bedre tanker, i hvert fall over valget, og jeg skal gjøre hva vi kan for at vi skal få til det regjeringsalternativet som jeg tror er realistisk, sa Sponheim, som aller helst ser at det blir en ny regjering med Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Erna: - Det er mye spill
Erna Solberg var uenig med Sponheim om at en stemme til Høyre også kan være en stemme til Frp.

- En stemme på Høyre er en stemme på Høyre, sa Solberg i debatten.

- En stemme på Høyre i dette valget er faktisk en stemme på å få lavere skatter, få bedre skole og få mer og bedre vei. Det kommer jeg til å snakke mye om i denne valgkampen. Jeg synes det blir mye av dette spillet. Det er sånn at alle partier må samarbeide i norsk politikk, og Høyre har sagt at stemmer du på Høyre, så bruker vi stemmen din til å få til et regjeringsskifte, men du kommer til å stemme for at Høyre skal få sterk innflytelse, at våre saker skal komme i fokus, sa Solberg.

- Dagens regjering må bort
Men det var en ting Sponheim var enig med Erna om:

- Det er i hvert fall en ting jeg er enig med Erna Solberg om, at dagens regjering må bort, og vi må få en regjering som har et mye mer offensivt grep. Men det er viktig å få fram at faller dagens rødgrønne flertall, så får vi en mindretallsregjering som må ha skiftende flertall i Stortinget, og det er gode regjeringer, sa han.

- De får krangle seg ferdig

Kristin Halvorsen (SV) mente de borgerlige partiene bare måtte krangle videre.

- De får jo bare krangle seg ferdig. For det som er helt sikkert, hvis det blir et borgerlig flertall, så blir det mer Høyre-politikk, sa Halvorsen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mente det var alvorlig at de borgerlige partiene ikke greier å bli enige.

- Det alvorlige med at de ikke greier å bli enige, er at de lovet velgerne i 2005 at de skulle bli enige. Siv Jensen sto i Stortinget og sa at hun skulle bruke fire år på å bygge et borgerlig flertallsalternativ. Nå har de bygget i fire år, og det er mer uferdig det prosjektet nå enn da de startet, sa Stoltenberg.

- Mye dyrere SFO
I debatten gikk Halvorsen også hardt ut mot Fremskrittspartiets planer for skolefritidsordningen (SFO).

Hun mente prisen på SFO kan gå opp med så mye som 40 prosent dersom Siv Jensen får det som hun vil.

- Frp mener det ikke skal brukes én offentlig krone på SFO, sa Halvorsen.

Jensen avviste dette, men kunne likevel ikke garantere at prisen på SFO ikke ville gå opp med henne som statsminister.

- Erna avlyste Frps valgløfter
Stoltenberg utfordret dessuten Erna Solberg om hvorvidt hun vil kompromisse med Frp på bruken av oljepenger, noe hun avviste at Høyre vil gjøre.

- Det er ryddig av Høyre å komme med denne avklaringen. Ved å garantere en ansvarlig oljepengebruk og å slå fast at handlingsregelen skal følges, har Høyre-lederen avlyst FrPs valgløfter. Dermed blir det klart for velgerne at valget står mellom å bruke de store pengene på velferd eller å dele dem ut i skattekutt, uttaler Stoltenberg i en pressemelding etter debatten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag